image
 |  0 15 Липня 2020 | 09:18

Спpава Джумаєва: МВС почало викликати на допити волинських учасників Майдану і pосійсько-укpаїнської війни

Зокpема по спpаві вбивства 16 веpесня 2019 pоку у Маpіуполі бойовика «ДНP» з банди терористів «Пятнашка» Романа Джумаєва, який хизувався тим, що вбивав укpаїнських «кіборгів» в Донецькому аеропорту та захистників Дебальцевого.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Руслан Тимощук.

Побував на допиті в карному розшуку у справі вбивства колишнього бойовика ДНР Джумаєва.
В цьому б не було нічого надзвичайного: правоохоронці мають право відпрацьовувати різні версії. Якби не існуюча практика «призначення винних», коли непорозуміння на посаді Президента і вічний міністр МВС оголосили про винних у вбивстві журналіста Павла Шеремета задовго до рішення суду. І ряд інших «якби».
Мої висновки:
1. Алібі може знадобитися кожному учаснику Майдану і війни.
2. Мовчання, гарантоване ст. 63 Конституції України, це золото. Вихвалятись перед нинішніми правоохоронцями своєю участю і своїм статусом у добровольчих формуваннях - нерозумно. Соромитись нам нічого, але й ділитись інформацією, яка буде використана в незрозумілих цілях - глупота несусвітня.
3. Всі бажаючі вкотре поз'ясовувати між собою стосунки у майданному і добровольчому середовищі мають пам'ятати: розстрілювати нас будуть під однією стінкою. Причому не факт, що в переносному значенні.
4. Розумно «чекінитись» - не зайве. Що я і зробив 16.09.2019 (день вбивства Джумаєва), що роблю й зараз, - йдеться в повідомленні.

Що відомо пpо теpоpиста Романа Джумаєва

Як повідомляв «Цензор. НЕТ», вже наприкінці червня 2015 року бойовик склав зброю та разом зі своєю дівчиною переїхав з «ДНР» у Білорусь, куди на початку війни втекли його мати і сестра.

«В первый раз (коли вбив людину, - Ред.) я ничего не ощущал. Это был такой страх, такой адреналин, что не задумывался вообще, там вообще отключен мозг», - Роман Джумаєв у інтерв’ю «Радіо Свобода».

Після негативної реакції білорусів на це інтеpв’ю Джумаєв змушений був тікати далі - до Москви. Однак 18 вересня 2017 року Романа Джумаєва було затримано на КПВВ «Мар’їнка», коли з «ДНР» він намагався потрапити вже на підконтрольну Україні територію.

4 січня 2018 року, за три місяці після затримання Романа Джумаєва, кримінальне провадження щодо нього передали до суду. Це була справа №237/1/18 за ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Стаття 2583. Створення терористичної групи чи терористичної організації. 1. Створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації - караються позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Після ще чотирьох місяців кволих розглядів, 3 травня 2018 року, бойовика відпустили під не цілодобовий домашній арешт.

З огляду на відсутність роботи та «тяжке матеріальне становище» Роману Джумаєву судді дозволили навіть не з’являтися на засіданнях Мар’їнського суду. 13 серпня вони вирішили, що відеоконференцій буде цілком достатньо.

17 серпня суд розглядав чергове клопотання прокурора щодо тримання підозрюваного під вартою - однак ухвалив, що «лише існування обвинувачення у вчиненні особливо тяжкого злочину, не свідчить про існування ризику» переховування, у тому числі втечі у «ДНР», а також зауважив, що Роман Джумаєв «раніше не судимий, будь-яких доказів його схильності до злочинної поведінки прокурором не надано».

У серпні 2018 року Джумаєву повернули оригінали його документів - адже без них він нібито не міг працювати. І працювати ексбойовик справді почав. Але нелегально - без дозвільних документів відкрив у центрі міста кіоск, у якому продавалася піца.

У грудні 2018 року самовільно встановлений МАФ вирішили демонтувати. Під час цих подій бойовик атакував правоохоронців, і Джумаєва знову взяли під варту: тепер вже за напад на працівника правоохоронних органів (справа № 265/491/19).

Для довідки. Ст. 345 Погроза або насильство щодо працівника правоохоронних органів. Ч. 2 - Умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу чи його близьким родичам побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Пізніше був задоволений відвід прокурора, одна із суддів взяла самовідвід, а згодом самовідвід взяв і цілий суд. Голова Мар’їнського суду звернувся до Донецького апеляційного суду в місті Маріуполі із поданням щодо вирішення питання зміни підсудності справи. Аргументував він це просто: суддів у Мар’їнському суді лише шість... Ті у відпустці, ці у відрядженні - бракує людей. Апеляційний суд подання задовольнив, і справу терориста почав розглядати Іллічівський райсуд Маріуполя. 3 квітня 2019 року кримінальні провадження проти бойовика об’єднали в одне - № 265/491/19, номер провадження № 1-кп/264/306/2019.

Після численних процесуальних розваг у новому суді, зокрема і після відводу колегії суддів, у Іллічівському райсуді також забракло людей: і голова тепер вже цієї інстанції звернувся до Донецького апеляційного суду із проханням віддати справу далі. Так 30 липня 2019 року було ухвалено: справу Джумаєва розглядати у Жовтневому районному суді Маріуполя.

Вибір виявився вдалим. Менше ніж за тиждень, 5 серпня, колегія судів Жовтневого райсуду на чолі з суддею Ковтуненком В.О. постановила негайно звільнити Джумаєва з-під варти у залі суду - і відправити обвинуваченого вже за двома статтями під цілодобовий домашній арешт. Адже, врешті-решт, Джумаєв «раніше не судимий, має постійне місце проживання, має міцні соціальні зв`язки, має на утриманні цивільну дружину, яка на цей час вагітна, позитивні характеристики громадськості».

І Роман Джумаєв поїхав додому. Жити йому залишалося трохи більше місяця.

Наступного дня після вбивства бойовика маріупольська поліція почала блискавично розшукувати вбивцю: вже за кілька годин після події було оприлюднено прикмети імовірного зловмисника. Але прикмети, м’яко кажучи, не дуже особливі: 30-40 років, приблизно 180 см зросту, середня спортивна тілобудова, одягнений у чорні штани та чорну футболку.

На тому все і заглохло як мінімум на дев’ять місяців.

Чим нині займається МВС?

Новини про розслідування вбивства, про підозрюваного або підозрюваних у якому наразі не чути нічого, з’явилися лише наприкінці червня 2020 року. На допит у справі щодо вбивства проросійського бойовика викликали ветерана полку «Азов», голову штабу «Нацкорпусу» у Чернігові Олександра Тарнавського.

«Добрий ранок - це коли тебе будить слідчий і запрошує на допит у справі вбивства Романа Джумаєва в Маріуполі», - написав Тарнавський у Facebook.

Як розповів чоловік Цензор.НЕТ, крім нього на допити зараз також викликають щонайменше 15 інших активістів із міста. Усі вони - учасники Революції Гідності, деякі також воювали або воюють.

Ще один боєць, якого вирішили запитати про вбивство терориста - дійсний військовослужбовець 24-ї ОМБр Дмитро Скрипка. Зараз він у складі свого підрозділу перебуває у зоні бойових дій, і для того, щоб потрапити на допит у Чернігові (який у Чернігові проводиться за дорученням з Донеччини!) - йому доведеться отримувати дозвіл командування та їхати туди через усю Україну.

«Люди, яких викликають на допити, - це список чернігівських активістів Євромайдану. Створений він був працівниками МВС у 2014 році під час Революції Гідності, - розповідає Скрипка. - Потім список якось потрапив у соціальні мережі, після чого був узятий за основу сепаратистами для сайту «Трибунал» (російський сайт, власники якого публікують фото та дані українських військових, добровольців, волонтерів, обіцяючи їм «возмездие» та обвинувачуючи їх у різноманітних «преступлениях хунты», - Ред).
«Я думаю, що це реванш... Не знаю, як це назвати. Я перебуваю зараз у Донецькій області, мені телефонує слідчий з Чернігова - і запрошує на допит», - додає боєць.

Маpіуполь, Чеpнігів, а тепеp Луцьк… Далі буде?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити