image
 |  104 17 Січня 2024 | 14:48

Суд виправдав доцента "Львівської політехніки", який показував студентам порно під час тестів

Суд виправдав викладача Національного університету "Львівська політехніка" Дмитра Зербіно, який додавав у тести для студентів-першокурсників порнографічні картинки.

Рішення ухвалив Галицький районний суд Львова, повідомляє ZAXID.NET. Водночас на рішення ще можна подати апеляцію.

Чоловіка судили за ч. 1 ст. 361 Кримінального кодексу ("Несанкціоноване втручання в роботу інформаційно-комунікаційних систем…"). Фактично його звинувачували у розповсюдженні шкідливого програмного забезпечення, але визнали невинуватим.

Повторна експертиза визначила програму для тестування безпечною і підтвердила, що програма містить функції перемикання уваги та "зняття напруження".

Про специфічну методику тестування викладача стало відомо у 2020 році. Він проводив контрольну у програмі, яку розробив сам – після кожної відповіді у студентів з’являлася можливість обрати зображення для перегляду. Зокрема, там було порно.

Тоді Зербіно заявив, що це спеціальна методика, вироблена в Японії, щоб людина навчалася "з задоволенням".

Після розголосу викладач отримав догану та кримінальне провадження. Його відсторонили від викладання на два місяці, а викладати за "японською методикою" – заборонили.

Під час судового процесу викладач пояснював, що його програма дійсно блокує доступ студентів до інших сайтів та інтернету – для унеможливлення списування.

Суд дійшов висновку, що саме ця властивість програми містить ознаки шкідливості програмного забезпечення, однак шкідливою не є.

Також Зербіно казав, що в його діях немає ознак розповсюдження, оскільки він використовував її виключно для перевірки знань студентів.

Спочатку експертиза зі сторони обвинувачення надала суду докази, що програма Дмитра Зербіно містить шкідливе програмне забезпечення. Потім адвокат викладача надав суду висновки експерта, який спростував ці дані.

"Програма призначена для оцінки знань методом тестування з функцією зняття психологічного напруження під час тестування способом переключення уваги, а саме відображенням графічних зображень, які може вибирати користувач самостійно.

Програма відповідає наданій інструкції з використання і не містить шкідливого програмного забезпечення", – йшлося у висновку.

Такого ж висновку дійшла повторна експертиза, призначена судом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальному бізнесмену Гринкевичу в СІЗО оголосили нову підозру

Студенти, які складали іспит у Зербіно, розповіли, що він просив їх принести свої ноутбуки до університету, а потім вставляв свою флешку та запускав програму для тестування.

Шкідливих наслідків для ноутбуків після цього не було, а їхні антивіруси не повідомляли про загрози.

Зрештою, педагога виправдали.

"Проаналізувавши надані стороною обвинувачення письмові документи, висновки експертиз, показання свідків, суд приходить до висновку, що винність обвинуваченого у вчиненні інкримінованого йому злочину, не доведена належними та допустимими доказами", – йдеться у судовому рішенні.

Нагадаємо, Дмитро Зербіно – доцент катедри автоматизованих систем управління Інституту комп`ютерних наук та інформаційних технологій "Львівської політехніки".

У грудні 2020 року колишня студентка вишу Наталія Кіндратів поскаржилася на те, що викладач показує першокурсникам порно. Самі студенти також зафільмували розмову з викладачем про його "японську методику".

У коментарях деякі студенти писали, що першокурсники самі обирають порнокартинки. Викладач також зауважив, що вони "мають право заплющувати очі чи відвертатися від екрана".

Дмитро Зербіно отримав догану та після 2 місяців відсторонення повернувся до роботи. Однак у виші запевнили, що він більше не зможе викладати за старою "методикою".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити