image
 |  4 12 Червня 2019 | 16:04

Супрун забракувала взуття на високих підборах

Тривале носіння взуття на високих підборах може зашкодити здоров'ю ніг і спини. Аби не допустити проблеми, потрібно періодично ходити в ортопедичних черевиках.

"Підбори - це гарно та стильно, коли добровільно. Ви можете носити їх, якщо вам комфортно фізично та психологічно, а взуття при цьому має хороший супінатор, не тисне і підбір правильно розташований посередині п'яти. Але не забувайте, що тривале носіння взуття на високих підборах може зашкодити здоров'ю тож чергуйте красиве зі зручним", - радить на своїй сторінці у Facebook виконувач обов'язків глави МОЗ Уляна Супрун.

Чим шкодять високі підбори

- Підвищується ризик виникнення наростів, мозолів, болю в м'язах, є велика можливість травмуватися.

- Можуть змінювати механіку ходи. Якщо носити підбори постійно, може збільшитися жорсткість ахілового сухожилля та скоротитися литкові м'язи.

- Носіння високих підборів погано впливає на коліна. Збільшується ризик появи дегенеративних змін в суглобах та остеоартрозу.

- У такому взутті значно збільшується тиск на стопи. Що вищі підбори, то сильніший тиск. До прикладу, носіння підборів висотою в 7,5 см підвищує тиск на передню частину стопи на 76%.

- Високі підбори збільшують ризики появи вальгусної деформації стопи - коли кістка великого пальця стопи виходить із суглоба, а пальці з'єднуються. До факторів ризику, які можуть сприяти появі "кісточки", входить також носіння надто вузького взуття, ревматоїдний артрит та спадковість.

- Високі підбори можуть сприяти виникненню болю в спині.

Як зменшити ризики від носіння високих підборів

- Регулярно виконуйте вправи для зміцнення м'язів стопи та розтягування литкових м'язів.

- Обирайте просторе взуття, а не вузькі моделі. Варто мати з собою вирізану картонку, яка повторює форму вашої ступні. Якщо вона не влазить у взуття - краще його не брати.

- Чим більша вага, то більша сила діє на ступні, а саме на пальці. Вагітним жінкам на пізньому терміні радять відмовитися від підборів - це може деформувати ступню.

- Якщо ви схильні до набряків, то вузьке взуття рано чи пізно почне перетискати судини, і може натерти ногу до крові.

- Носіть змінне взуття. Підбори для роботи, кросівки для міста.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити