image
 |  0 10 Липня 2020 | 13:40

Тариф на передачу електроенергії може зрости удвічі

Для "АрселорМіттал Кривий Ріг" електроенергія може подорожчати на 11% внаслідок можливого перегляду тарифів Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

НКРЕКП планує збільшити тариф на передачу електроенергії з 155,4 грн за МВт-годину до 327,97 грн за МВт-годину, тобто удвічі. Це загрожує ускладнити роботу підприємств гірничо-металургійного комплексу України, які є одними із ключових споживачів електроенергії.

Частка ГМК у споживанні електроенергії становить 46% від усієї промисловості, сільського господарства, будівництва та транспорту. Важливо, щоб анонсовані зміни проводилися не на шкоду національним виробникам. Адже ГМК залишається основною складовою індустріального комплексу України, забезпечує майже 26% валютних надходжень, 12% ВВП, понад 30 млрд грн відрахувань до бюджетів усіх рівнів та близько 600 тис. робочих місць (з урахуванням суміжних галузей).

Зростання тарифів на передачу електроенергії може погіршити й без того непросту ситуацію - підприємства гірничо-металургійної галузі працюють у кризових умовах, пов'язаних із падінням цін на металопрокат та зниженням кількості продажів, що посилилося у зв'язку з пандемією коронавіруса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конфлікт інтересів: НАЗК склало протокол на волинського нардепа Гузя

"АрселорМіттал Кривий Ріг" у середньому за місяць закуповує понад 300 мільйонів кіловат-годин електроенергії, в залежності від обсягів виробництва та завантаження основних агрегатів. Будь-яке підвищення тарифів на передачу електроенергії зумовить вкрай негативні наслідки для нашої компанії", - пояснює Станіслав Гі, начальник управління закупівель сировини та енергоресурсів "АрселорМіттал Кривий Ріг".

За його словами, це рішення НКРЕКП принесе підприємству додаткові витрати на рівні $2 млн на місяць.

"Це негативно вплине на нашу конкурентоспроможність та собівартість кінцевої продукції. Сьогодні складно прогнозувати перспективи розвитку ситуації для бізнесу в світі. Але щоб успішно конкурувати на ринку металопрокату, ми зобов'язані пропонувати високу якість продукції та прийнятні ціни. Зростання тарифів на передачу електроенергії ставить виробників сталі у програшне становище. Це негативно позначиться й на економіці України в цілому. Сподіваємося, що національний регулятор ухвалить зважене рішення з перегляду тарифів, з урахуванням думки підприємств, які працюють в енергоємних галузях і формують основу української промисловості", - зауважує Станіслав Гі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити