image
 |  7 29 Грудня 2023 | 13:19

Трампу заборонили висуватися у президенти ще в одному штаті

Керівник виборчої комісії штату Мен виключив експрезидента США Дональда Трампа з виборчого бюлетеня на виборах 2024 року. Рішення ґрунтується на 14-й поправці, що забороняє участь у виборах організаторів й учасників заколоту.

Державний секретар штату Мен, демократка Шенна Беллоуз, оголосила про це рішення 28 грудня, пише CNN. Вона головувала на початку цього місяця на адміністративному слуханні щодо відповідності Трампа займаній посаді. Оскарження проти політика подала двопартійна група колишніх законодавців штату.

"Я не просто так дійшла такого висновку. Демократія священна. Я пам'ятаю, що жоден держсекретар ніколи не позбавляв кандидата в президенти доступу до виборчих бюлетенів на підставі третього розділу 14-ї поправки. Я також пам'ятаю, однак, що жоден кандидат у президенти ніколи раніше не брав участі в заколоті", - написала Беллоуз.

Її рішення може бути оскаржене в суді штату. Команда Трампа, вірогідно, оскаржить його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріл українських полонених: повідомили, з якої бригади загиблі

У CNN припускають, що рішення суду штату Мен спирається на імпульс, про який заявляли критики Трампа після аналогічного рішення суду штату Колорадо. Кілька інших штатів, таких як Мічиган та Міннесота, відхилили подібні спроби.

Ратифікована після Громадянської війни 14-та поправка говорить, що американські чиновники, які "беруть участь у повстанні", не можуть обіймати свої посади в майбутньому. Однак це положення є розпливчастим і не уточнює, як саме має бути реалізована ця заборона.

Чергові президентські вибори у Сполучених Штатах заплановані на 5 листопада 2024 року.

Згідно з прогнозами, головним кандидатом від демократів стане чинний американський лідер Джо Байден, а від республіканців - одіозний скандаліст Трамп.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити