image
 |  103 6 Жовтня 2024 | 10:03

У Луцьку відбувся мистецький захід пам’яті Олени Пчілки (ФОТО)

Дню пам’яті видатної української письменниці, меценатки, видавчині, перекладачки, етнографині, фольклористки, громадської діячки в обласному академічному театрі ляльок приурочили особливий мистецький захід.

Його відвідав і перший заступник голова Волиньради Юрій Поліщук.

Про це повідомляють на сторінці Волинської обласної ради у Facebook, - інформує ВолиньUA

Мультикультурну імпрезу волинські артисти, науковці, музейники, бібліотекарі, громадські діячі ініціювали як шану пам’яті і вияв вдячності великій українці за неоціненний внесок в українську культуру.

«Олена Пчілка зуміла блискуче зіграти на театрі життя так багато ролей, що її долю й діяльність дуже важко вловити якимось одним визначенням. Аристократка української літератури. Велика мати українського націоналізму. Емансипантка, феміністка й організаторка жіночого руху. Мати Лесі Українки. Журналістка, видавчиня, політична діячка»,- зауважив в.о.директора обласного театру ляльок Вадим Хаїнський.

Тож програма мистецького вечора «Олена Пчілка» була такою ж багатогранною, як і її життєвий шлях. Зі сцени прозвучали пісні волинських композиторів на вірші Олени Пчілки, народні пісні, зібрані нею на Волині, а ще вірші і сцени з п'єс її авторства. Глядачам також представили виставку ретросвілин «Цвіт Косачів-Драгоманових» - авторський проєкт Тетяни Ціхоцької, що налічує майже 30 відреставрованих фото-портретів представниць роду Косачів-Драгоманових. Виставку поліграфічних видань творів Олени Пчілки та видань, присвячених їй, представила обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки. На окрему увагу заслуговувало і частування "Косачівськими смаколиками".

Перший заступник голови Волиньради Юрій Поліщук подякував організаторам та виконавцям за глибину та яскравість подарованих емоцій.

«Тоталітарна російсько-радянська система десятиліттями стирала пам'ять про Олену Пчілку, бо не могла вибачити безкомпромісність, яку вона виявила в усьому, що стосувалося України. Ми, волиняни, зобов’язані зробити усе, аби слава і непересічна спадщина видатної землячки зайняли належне місце в нашій національній історії, культурі, шкільних підручниках і наших серцях. Я щасливий, що у цьому прагненні об’єдналися так багато талановитих та ініціативних людей – митці і науковці, видавці і бібліотекарі, хранителі музейних фондів та сучасні творці національних сенсів, молодь і громадськість. Постать Олени Пчілки має надихати українське суспільство на нові звитяги і утвердити кожного в нашій перемозі», - висловив упевненість Юрій Поліщук.

Організатори та учасники заходу сподіваються, що сьогоднішня подія – не лише достойне вшанування пам'яті видатної Ольги Косач-Драгоманової, а й стане традиційним на Волині.

Читайте також: У музеї Нововолинська зберігатиметься макет Маріупольського драматичного театру

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити