image
 |  5 28 Березня 2018 | 08:37

У Нацполіції стверджують, що суди не встигають видавати дозволи на поховання померлих

Через так звані правки нардепа Лозового, внесені  до Кримінально процесуального кодексу, суди не встигають видавати дозволи на поховання померлих.
Про це повідомляє прес-служба Національної поліції.
За словами заступника глави Нацполіції - начальника Головного слідчого управління (ГСУ) Віталія Невгада, в ГСУ створено робочу групу. Вона щоденно аналізує  роботу слідчих підрозділів з моменту прийняття змін до  Кримінального процесуального кодексу.
Аналіз діяльності слідчих підрозділів свідчить, що впродовж 10 днів по Україні судами розглянуто в середньому близько 60 відсотків клопотань про проведення експертиз, направлених слідчими Нацполіції.
«У нас за ці 10 днів зафіксовано 7782 факти смерті громадян. Слідчими  розглянуто 5849 фактів. Тобто, це не є проблематикою. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 1 949 фактів. І саме  тут маємо певні складнощі», – підкреслив Віталій Невгад.

Він додав, що фактично за всіма цими фактами (1925 із 1949) призначено експертизи. Проте наразі від судів отримано дозволів на видачу тіл для захоронення протягом доби – 794  дозволи (41% від загальної кількості наданих клопотань), протягом двох діб – 753 (39%), на третю добу – 259 дозволів (13%). Крім того, фіксуються терміни більше чотирьох діб – це понад 120 дозволів (або 6,5% від кількості поданих клопотань).
«Це перший момент, коли кількість клопотань в судах з кожним днем буде зростати. Друге – можливість направлення подань в суди у вечірній час або у вихідні дні. Це теж поки у деяких регіонах є проблемою», – зазначив Віталій Невгад.

Відтак заступник глави Нацполіції наголосив на необхідності негайного проведення на місцях зустрічей з представниками судів та прокуратури.
«Опрацювати питання та алгоритм взаємодії для того, аби не було збоїв у роботі правоохоронної системи. Закон прийнятий, і ми повинні його виконувати. Жодні зміни в законодавстві не повинні негативно вплинути на організацію нашої з вами роботи», – підкреслив Віталій Невгад.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити