image
 |  14 4 Липня 2021 | 12:01

У районах на Волині виявили комаху, яка шкодить кукурудзі

У Володимир-Волинському та Луцькому районах в посівах кукурудзи зафіксовано початок льоту стеблового кукурудзяного метелика. Згідно з проведеним моніторингом, на феромонову пастку відловлюється 2,0, максимально 4,0 екземпляри метеликів за 3 доби.

Про це інформує Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Крім кукурудзи, він пошкоджує просо, сорго, коноплі, хміль та інші сільськогосподарські культури. Розвивається також на товстостеблових бур’янах (полин звичайний, щириця, будяк, куряче просо).

Для збереження врожаю кукурудзи спеціалістам господарств усіх форм власності необхідно встановити постійний нагляд за поширенням і чисельністю шкідника. Для контролю шкідників варто знищувати товстостеблі бур’яни, своєчасно і на максимально низькому зрізі збирати кукурудзу, а потім проводити глибоку зяблеву оранку з попередньою обробкою стерні дисковими боронами.

Літ метелика триває до 2-3 тижнів і весь час (з перервами в процесі створення нових яєць) самки літають по полях і відкладають свої яйця. Шкідника неможливо побороти повністю, оскільки літ метеликів триває з червня по серпень, і жоден інсектицид не має такого довгострокового ефекту. Тому хімічний контроль варто організувати так, щоб за допомогою 1-2 процедур обмежити найбільшу кількість шкідника.

З початком яйцекладки доцільно проводити 2-3-кратний випуск трихограм з інтервалом 5-6 днів. При виявлені до 3-х кладок яєць на 100 рослин випускають 50 тис. самиць трихограм на 1 га; 4-5 кладок яєць/100 рослин – 100 тис. /га; 6-8 кладок/100 рослин – 150 тис/га; 9-10 кладок/100 рослин – 200тис. /га. Ефективність трихограм залежить від погодних умов, біологічних показників комахи, чіткого дотримання регламентів, методики та технології застосування трихограм на конкретному полі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині громада відмовилася від мільйона на ремонт дороги: що каже голова ОТГ?

При виявленні гусениць шкідника за чисельності 1- 2 екз/рослину або 6-8% заселених рослин у фазах «6-8 листків - викидання волоті» необхідно проводити обприскування посівів інсектицидами відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 Трихограма – дрібна комаха, яка паразитує на яйцях багатьох комах-шкідників, зокрема, лускокрилих (метеликів). Самиці трихограм при розселенні на полі знаходять яйця господаря-шкідника, проколюють їх і відкладають туди свої яйця. Пошкоджені яйця стають наступного дня чорного кольору і їх можна легко відрізнити від непаразитованих. На третій день в паразитованих яйцях можна розгледіти личинку трихограми. Більшу частину яєць самка відкладає за перші три доби, знищуючи яйця шкідників кукурудзи. Таким чином вона запобігає появі шкідників. Плодючість самки - 40-50, максимум - 80 яєць. Паразитичний спосіб життя ведуть тільки личинки трихограм, доросла ж особина харчується нектаром. Живе трихограма, досить довго, в середньому від 8 до 14 днів.

 Комаха безпечна для людей і тварин. Вирощують трихограм в біолабораторіях та зберігають у холодильниках. Задля ефективності застосування комах, їх на поля необхідно випускати вчасно.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити