image
 |  5 10 Січня 2020 | 19:45

У версії збиття літака МАУ іранцями є суперечності, – військовий

Судячи із заяви США, Великобританії і Канади, то основна версія трагедії авіакатастрофи Boeing 737 компанії МАУ в Ірані, – ракетний удар. Але є питання до установки, з якої була випущена ракета.

Таку думку «24 каналу» висловив військовий експерт Олег Жданов.

Такі стаціонарні ракетні комплекси типу «земля-повітря», як «Тунгуска», «Панцир», «Тор» мають автоматичне оповіщення свій-чужий. Тобто, збити літак можна було за умови відключення автоматичної системи ППО і переходу на ручний режим, – зазначає Олег Жданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збила pосійська ракета «Тоp»? В РНБО зробили гучну заяву про аварію Boeing 737

За його словами, судячи з оприлюдненого відео, де видно спалах ракети, це не установка «Тор».

Тоді б ракета не потрапила в сам літак, а вибухнула на зустрічному курсі – збоку або перед ним. Літак вражає хмара металу – шрапнелі, перетворюючи його в решето, – зазначає експеpт.

Як вважає військовий, це більше схоже на переносну установку. Можливо, іноземну. Маленька ракета і невеликий вибух. Слабкість заряду таких установок, наголошує Жданов, не викликає смертельних руйнувань. Мабуть, тому пілоти намагалися назад в аеропорт Тегерану. Експерт додає: якщо заряд потрапив у нижню частину кабіни, де знаходиться бортовий комп'ютер, то почалася пожежа. І руйнування могли викликати поступову відмову систем управління.

При розслідуванні можна буде точно встановити причини авіакатастрофи. Іран допустив українських представників на місце падіння літака. Мабуть, Тегеран не боїться, що будуть виявлені дірки від шрапнелі. Уламки звозять на окремий майданчик і відновлюють на металевому каркасі фюзеляж. На це може піти кілька місяців, може, рік. По фюзеляжу все буде видно, – зазначив Жданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фахівці Ірану та України разом розшифровуватимуть «чорні ящики» літака, що розбився

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити