image
 |  9 4 Листопада 2017 | 11:22

У вишах галузь знань «06: журналістика» перейменують на «06: комунікативістика»

2 листопада в Комунікативному центрі Уряду відбулася експертна зустріч на тему: «Впровадження в Україні освітньої галузі «Комунікативістика».

Про це повідомляє сайт МІП.

За словами Олексія Тарабукіна, керівника Сектору стратегічних комунікацій МІП, щоб реформувати сферу урядових комунікацій, потрібно перш за все забезпечити якісну освіту для фахівців з комунікацій. «МІП пропонує запровадити галузь знань «комунікативістика», що допоможе готувати якісних спеціалістів, які будуть професійно подавати інформацію людям, роз’яснювати її».

Директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти та науки України Олег Шаров зазначив, що проект постанови КМУ, який передбачає відповідні перейменування галузі знань і спеціальності, винесено на громадське обговорення.

Ми підтримуємо ці запропоновані зміни, напрацьовані громадськістю, разом з Міністерством інформаційної політики України, - підсумував Олег Шаров.

Сергій Даниленко, голова правління Фундації «Суспільність», доктор політичних наук коротко поінформував про історію питання, зусилля експертного та академічного середовища із запровадження затребуваної освітньої галузі.

На наш погляд, таке рішення сприятиме власне журналістиці, яка уникне неприродній для цього фаху «відповідальності» за такі спеціальності як зв’язки з громадськістю, реклама, видавнича справа, урядові комунікації тощо, які сьогодні «вмонтовані» у галузь знань 06 «Журналістика». До того ж це стане адекватною відповіддю на запит ринку праці, який чекає на фахівців з широкого спектру комунікацій, - сказав він.

Голова Вченої ради «Національної академії комунікативістики», професор Леонід Новохатько акцентував увагу на нагальній потребі не зволікати із процедурою проходження проекту Постанови урядовими інституціями та винесенням консолідованого документу на засідання Кабінету Міністрів України, оскільки від цього залежить корегування освітнього процесу у багатьох вишах країни, що позначиться на вступній кампанії.

Директор Центру комунікацій Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат політичних наук Олена Добржанська поінформувала про європейський та загалом світовий досвід, зокрема, про діяльність фахівців із комунікацій у підрозділах НАТО та інших міжнародних організаціях, що засвідчує актуальність підготовки в Україні спеціалістів цієї галузі.

Під час заходу було встановлено відеозв’язок з містами: Вінницею, Дніпром, Львовом, Одесою, Полтавою, Харковом та Черніговом.

Учасниками зустрічі: представники Міністерства інформаційної політики, Урядового офісу реформ, експерти та представники інститутів громадянського суспільства з регіонів України. (Керівник сектору стратегічних комунікацій МІП Олексій Тарабукін, керівник сектору по роботі зі ЗМІ Марина Соботюк, Олена Добржанська, Директор Центру комунікацій Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат політичних наук; Даниленко Сергій, голова правління Фундації «Суспільність», доктор політичних наук, а також представники громадськості через телеміст в регіонах).

Нагадаємо, Міністерство інформаційної політики України, дбаючи про інформаційну безпеку, де якісна освіта – основа, внесло пропозиції внесення Міністерству освіти та науки України до відповідної постанови КМУ, щоб запровадити спеціальність «комунікативістика» в перелік галузей знань і спеціальностей. Це дасть змогу підготувати якісних фахівців урядової комунікації. МОН в свою чергу підтримало таку пропозицію.

Раніше, 20 грудня 2016 року, в ІА «Укрінформ» за сприяння Міністерства інформаційної політики України відбулося обговорення питання щодо перейменування галузі знань «06: журналістика» на «06: комунікативістика».

У заході взяли участь керівники профільних підрозділів провідних ВНЗ країни, активісти громадських організацій та представники МІП. Учасники круглого столу зійшлися на тому, що перейменування галузі знань «06: журналістика» на «06: комунікативістика» є цілком доцільним кроком, та висловили свою готовність підтримати дану ініціативу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити