image
 |  13 12 Лютого 2021 | 12:59

У волинських нацпарках ловили порушників

Майже 2 тис. порушень рибальства викрито на водоймах Волині у 2020 році.

Про це інформує Рибоохоронний патруль Волині.

На території Волинської області державний контроль у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу, окрім Волинського рибпатруля, здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області, Шацький Національний природний парк, НПП «Цуманська пуща», НПП «Прип’ять-Стохід» та Державна прикордонна служба (Луцький прикордонний загін). До компетенції цих органів входять повноваження з питань охорони навколишнього середовища, тобто працівники цих відомств можуть викривати порушників рибальства, накладати штрафи та рахувати завдані природі збитки.

Так, усіма органами у 2020 році, не зважаючи на карантинні обмеження, було викрито 1 824 порушення природоохоронного законодавства, серед яких: Волинським рибпатрулем – 1 253 порушення, Держекоінспекцією – 247, Шацьким НПП – 183, НПП «Прип’ять-Стохід» - 126, Державною прикордонною службою – 12 та НПП «Цуманська пуща» спільно з Волинським рибпатрулем - три.

Протягом року на порушників накладено штрафів на суму 159 703 грн. Так, Волинським рибпатрулем накладено 118 325 грн, Держекоінспекцією – 17 425 грн, Шацьким НПП – 13 107 грн, НПП «Цуманська пуща» спільно з Волинським рибпатрулем - 5 100 грн, Держприкордонслужбою – 3 400 грн, НПП «Прип’ять-Стохід» - 2 346 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У заметах Луцька застряг автомобіль, що віз кисень до пологового

Нараховано шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів риб, водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Волині на суму 173 852 грн. Зокрема, 130 287 грн нараховано Волинським рибпатрулем, 21 772 грн – Шацьким НПП, 13 158 грн – НПП «Цуманська Пуща» спільно з Волинським рибпатрулем, 5 650 грн – Державною екологічною інспекцією та 2 985 грн – НПП «Прип’ять-Стохід».

Крім цього, 8 290 136 грн збитків нараховано Держекоінспекцією спільно з Волинським рибпатрулем через масову загибель водних біоресурсів у червні 2020 року на р. Стир. Розміри заподіяної шкоди нараховано за фактичну знищену рибу і шкоду від втрати потомства. По даному факту порушено кримінальну справу. Тривають слідчі дії.

В рамках рибоохоронних заходів у порушників вилучено понад 1 тонну водних біоресурсів. Волинський рибпатруль вилучив 1025,55 кг риби, Держекоінспекція – 36,5 кг, НПП «Цуманська пуща» вилучили 157 екз. водних біоресурсів та НПП «Прип’ять-Стохід» - 8,6 кг. Окрім риби, вилучалися також заборонені знаряддя лову. Так, у порушників рибальства та з волинських водойм вилучено 4 319 од. знарядь лову, з них: Шацьким НПП вилучено 1 440 од. знарядь, рибпатрулем – 1 327 од., НПП «Прип’ять-Стохід» - 935 од., Держекоінспекцією – 607 од. та НПП «Цуманська пуща» спільно з Волинським рибпатрулем - 10 од. Протяжність вилучених заборонених сітних знарядь склала понад 115 км.

Протягом року Волинським рибпатрулем викрито два порушення на підставі яких відкрито два кримінальних провадження проти шести громадян, які здійснювали незаконний вилов червонокнижних видів риб та заподіяли істотну шкоду рибному господарству. По кожному випадку прийнято відповідне процесуальне рішення. Одне з проваджень закрито за постановою поліції у зв’язку з відсутністю в діях осіб ознак кримінального правопорушення, порушників притягнуто до адміністративної відповідальності. Інше провадження доведено до логічного завершення, особи визнані винними та з метою відшкодування збитків подано цивільний позов на 13 126 грн збитків.

«Протягом року на території Волинської області здійснюється широка природоохоронна діяльність різними організаціями, які в межах своєї компетенції здійснюють нагляд та охорону за станом водойм. Часто працівники різних відомств працюють разом, здійснюють спільні рейди, реагують на повідомлення про порушення, проводять наради та зустрічі. Крім того, щороку підвищується правова та екологічна обізнаність громадян щодо практичної природоохоронної роботи та з’являється багато нових екологічних ініціатив. Волинський рибпатруль спільно з іншими відомствами й надалі здійснюватимуть взаємодію відповідно до Планів спільних заходів щодо контролю за дотриманням правил рибальства та протидії незаконному вилову на водоймах області», - повідомив начальник Управління Держрибагентства у Волинській області Тарас Куньчик.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити