image
 |  0 21 Червня 2019 | 13:03

У Володимирі-Волинському у валах городища вшанували жертв Другої світової війни (ФОТО)

На площі Героїв, біля обеліску Слави у Володимирі-Волинському, згадували тих, хто загинув в роки Другої світової війни. Цього року захід відбувся без представників релігійних громад.

Про це інформує власкор "ВолиньUA".

Після покладання квітів, учасники заходу пройшли до пам’ятника жертвам тоталітарних режимів, що знаходиться у валах городища на території Державного історико-культурного заповідника "Стародавній Володимир".

Там, теж згадали усіх, кого знищив безжальний комуністичний режим. Відомо, що в перші дні війни, в червні 1941 року на території валів городища, за наказом комуністичної влади, проводились масові розстріли в’язнів володимир-Волинської тюрми. Лише останніми роками з території городища було ексгумувано останки 2736 людей і перепоховано на місцевому кладовищі.

Уродженка села Зимне Храновська Любов Петрівна, членкиня всеукраїнського громадського об'єднання "Союз Українок", розповіла про своїх двох дядьків Івана та Федора, яких жорстоко закатували в володимир-волинській тюрмі.

"Коли моя мама прийшла забирати тіла братів, вона жахнулася. Тіла були понівечені, наче ошпарені в окропі, руки зав'язані назад. Все в крові."

Про свій страдницький шлях в катівнях НКВС розповів Петро Мартинюк, голова братства УПА. 

Петруня Георгіївна Гринчук, науковий співробітник Державного історико-культурного заповідника "Стародавній Володимир" підвела статистику, кількості жертв від рук "визволителів", а також доповнила інформацію про кількість втрачених пам'яток історії та культури на теренах Західної України.

А також з віршем, який був складений в честь дядька, що загинув, будучи в УПА, виступила Ольга Пелих - жителька села Когильно Володимир-Волинського району. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити