image
 |  74 2 Жовтня 2024 | 19:51

У Зеленського хочуть оподаткувати всі посилки з-за кордону

Норма про несплату ПДВ при отриманні поштового відправлення з-за кордону вартістю менше 150 євро повинна бути виключена з законодавства.

Про це заявив, виступаючи на івенті Діалоги з NV про майбутнє. Бізнес і війна, голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Спілкуючись із бізнесом, я не чув іншого підходу — пільга у вигляді 150 євро повинна бути прибрана. Ми закінчуємо підготовку відповідного законопроєкту, внесемо його, зволікати не будемо. Незважаючи на те, що певний прошарок нашого населення буде незадоволений», — сказав нардеп.

На його переконання, наявність норми про незастосування ПДВ до поштових посилок з-за кордону на суму до 150 євро вносить «перекоси в оподаткуванні».

«Ми чомусь підтримуємо іноземного товаровиробника. Наш виробник, який виготовляє товари, від продуктів харчування до легкої промисловості, сплачує ПДВ. А той, хто це робить в умовному Китаї, ПДВ не сплачує. З точки зору державної податкової політики це абсолютний нонсенс, безглуздя. Ми гнобимо людей, які тут створюють додану вартість, сплачують податки, на користь людей, яких ми навіть не знаємо», — прокоментував Гетманцев ідею скасувати норму.

Він додав, що держава «дуже запізнилася» з таким рішенням.

У 2022 році Рада підняла ліміт оподаткування поштових відправлень з-за кордону зі 100 євро до 150: якщо вартість посилки не перевищувала цієї суми, отримувач не сплачував 20% ПДВ.

Планувалося, що в законопроєкті про підвищення податків, який Кабмін подав до Ради у липні 2024 року, будуть зміни щодо оподаткування поштових посилок. Нардеп Ярослав Железняк повідомляв, що нижню межу змінять зі 150 євро до 45. Утім, цієї норми в законопроєкті, прийнятому 17 вересня у першому читанні, немає.

Поштовий оператор України Нова пошта висловив сумнів у доцільності введення податку на посилки вартістю до 150 євро. Компанія вважає, що витрати держави на митне оформлення будуть більшими, ніж доходи.

На думку оператора, збільшення податкового навантаження на громадян призведе до падіння трафіку дрібних посилок.

«У таких відправленнях найчастіше пересилається косметика, аксесуари до гаджетів, дрібна електроніка. Можливість вибору товарів за привабливими цінами у споживачів скоротиться. Від цього бюджет не виграє, тому що люди купуватимуть менше», — вважають у Новій пошті.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити