image
 |  5 5 Квітня 2022 | 18:39

Українців та світ закликають бойкотувати російське мистецтво і культуру

Український інститут закликав припинити співпрацювати з РФ, а також поширювати та популяризувати російське мистецтво, яке використовують для політичної пропаганди.

Такий заклик опублікували на сайті інституту, - повідомляє Українська правда. 

Це вже друге звернення установи, спрямоване до іноземних та українських культурних інституцій, митців, академічної спільноти та громадянського суспільства.

В Українському інституті вважають, що це необхідно для стримування агресора, який використовує власну культуру як продовження війни з Україною, а також у маніпуляціях та пропаганді.

"Вторгнення Росії в Україну вже забрало життя тисяч невинних людей, призвело до масових руйнувань цивільної інфраструктури, нищення архітектурної і мистецької спадщини українських міст.

Нещодавно світ шокували фотографії і свідчення воєнних злочинів, скоєних окупаційною армією в Київській області, місті Маріуполі та інших регіонах України, а саме масових вбивств цивільних, зґвалтувань, мародерства", – зазначають в Українському інституті.

У вимогах інституту йдеться, що культурний бан Росії має тривати допоки не будуть виведені війська з територій України, зокрема Донецької та Луганської областей, а також Криму.

Також Росія має бути притягнутою до відповідальності за військові злочини проти українського народу.

Як бойкотувати російську культуру:

  • Утриматись від популяризації культури та мистецьких творів.
  • Заборонити Росії брати участь у фестивалях, бієнале, виставках, мистецьких і літературних ярмарках, форумах і конференціях.
  • Бойкотувати культурні події, які організовують росіяни та ті, які пов’язані з путінським режимом.
  • Припинити співпрацю з російськими митцями та науковцями, які виказали підтримку діям Путіна після 2014 року, не визнають політичної провини росіян за злочини проти України та публічно не виступили проти збройної агресії.
  • Виключити росіян зі складу наглядових рад культурних та академічних інституцій.
  • Відмовитись від фінансування, спонсорської підтримки та благодійних внесків від російських організацій або їхніх партнерів.
  • Також в Українському інституті вважають, що запрошення російських митців чи науковців до співпраці або діалогу є недоречним, поки війська РФ вчиняють злочини в Україні.

"Поважаючи плюралізм думок та інклюзивність культурних відносин, просимо не легітимізувати російськоцентричний, імперський та колоніальний погляд на Україну, її історію та культуру

Ми вдячні міжнародній спільноті за солідарність з Україною та її митцями, які сьогодні опинились у надзвичайно скрутних обставинах", – кажуть в Українському інституті.

Натомість в інституті пропонують популяризувати українську культуру, зокрема кіно, музику, а також працювати з сучасним театром, перекладати українську літературу, запрошувати науковців до дослідницьких проєктів, започатковувати кафедри, центри та проєкти з україністики, переосмислювати підходи до академічного дослідження України і Східної Європи.

Нагадаємо, у Міністерстві культури розповіли про три аргументи, чому російська культура є отрутою для України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ викрила держзраду керівника Миколаївської окружної прокуратури

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити