image
 |  5 31 Березня 2019 | 09:18

В ЄС відреагували на арешти кримських татар окупантами

Євросоюз закликав Росію припинити протиправні дії проти кримських татар на окупованому півострові.

Про це йдеться у заяві речниці ЄС Майї Косьянчич, яка є у розпорядженні "Європейської правди".

"Суд на Кримському півострові, незаконно анексованому від України Росією, постановив, що всі 23 кримські татари, затримані 27 березня і 28 березня, пробудуть у слідчому ізоляторі до 15 травня.

Їх звинувачують у приналежності до організації "Хізб ут-Тахрір", яка заборонена в Росії, але не в Україні. ЄС не визнає дотримання російського законодавства в Криму і Севастополі і очікує, що всі незаконно затримані українці будуть звільнені без затримки", - заявила Косьянчич.

Нещодавні затримання, а також попередні обшуки їхньої приватної власності, є останньою атакою на кримських татар, правозахисників і людей, які мирно виступали проти незаконної анексії Росією Криму, підкреслюють в ЄС.

"Такі дії підтверджують доповідь Верховного комісара ООН з прав людини, в якому сказано, що "кримські татари продовжують непропорційно страждати від поліцейських рейдів і переслідуватись під приводом тероризму і злочинів, пов'язаних з екстремізмом, у процесах, які не відповідають стандартам прав людини".

Європейський Союз очікує від Російської Федерації припинення цих практик і вжиття всіх необхідних заходів для забезпечення того, щоб правами людини та основними свободами могли користуватися всі в Криму без будь-якої дискримінації", - додала Косьянчич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти арештували 23 кримськотатарських активістів

Нагадаємо,

27 березня в анексованому Криму російські силовики провели щонайменше 25 обшуків у помешканнях кримськотатарських активістів нібито у справі "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі".

23 осіб затримали, включно з тими, хто прийшов підтримати обшукуваних.

Рішенням Київського районного "суду" Сімферополя усіх затриманих під час обшуків кримських татар було заарештовано до 15 травня.

Лідер кримських татар, народний депутат України Рефат Чубаров заявив, що в Криму "почалася нова, ще жорстокіша хвиля репресій і гонінь на кримських татар" і що вона все більше нагадує "облави сталінських чекістів 1930-50-х років".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити