image
 |  11 15 Листопада 2023 | 16:16

В Україні з'явиться третя платіжка за газ

В Україні з'явиться третя платіжка за газ.

Платитимуть за утримання внутрішньобудинкових мереж. Зараз побутовим споживачам приходить два рахунки: за сам газ і за його транспортування, повідомили у Нафтогазі.

"Деякі облгази вимагають від мешканців багатоквартирних будинків підписувати договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкової газової системи (третя платіжка). За законом, дійсно за таке обслуговування українці повинні платити додатково. Але типовий договір та граничні розміри плати досі не визначені, тож вимагати підписання договору незаконно", - сказано в повідомленні.

Крім того, поступово втратили чинність нормативно-правові акти, які зобов'язують облгази безоплатно здійснювати техобслуговування у житлових будинках їхніх абонентів на періодичній основі. Законодавство надало право власнику обирати організацію, яка виключно на договірних умовах та на платній основі здійснюватиме роботи з техогляду внутрішньобудинкової системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Авдіївкою Сили оборони збили російський Су-25

"Так, як із тарифу на доставку виключили плату за утримання внутрішньобудинкових мереж, за це українці незабаром платитимуть окремо, оскільки нормативно-правові акти, які зобов'язують облгази безкоштовно обслуговувати мережі в житлових будинках, втратили чинність", - додали у компанії.

Експерти пояснюють, що раніше єдиний платіж за газ включав у себе плату за техобслуговування, але чи виконували облгази свої зобов'язання належним чином, невідомо.

Тепер же відповідальність за експлуатацію та підтримка робочого стану загальнобудинкових мереж у багатоповерхівці ляже на співвласників будинку, а в приватному житловому будинку і безпосередньо в квартирах - на господаря.

Відповідно до законодавства, власник може сам вибрати організацію, яка проводитиме техобслуговування, і укласти з нею договір.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити