image
 |  38 6 Травня 2019 | 13:04

Відомі Юрії Волині: хто вони і чим займаються?

Сьогодні, 6 травня, відзначається одне з найбільших весняних свят на честь Юрія Змієборця – святого мученика і воїна.  

Святий Юрій є однією з найвідоміших постатей у християнському світі.

На іконах цього святого зображують як мужнього воїна, котрий верхи на білому коні списом проколює змія. Це символ перемоги святого над дияволом - древнім змієм, перемоги добра над злом.

«ВолиньUA» вітає усіх, хто носить це прекрасне ім’я зі святом та знайомить з найвідомішими Юріями Волині

Юрій Поліщук – лідер і засновник гурту «Чорні черешні».

Мабуть, немає волинянина, який би не чув легендарну «Волинь - сто лісів, сто озер, сто доріг» у виконанні гурту «Чорні черешні». Лідер і засновник гурту «Чорні черешні» Юрій Поліщук народився в Луцьку, де закінчив школу № 1, потім музичну школу, а вищу освіту поїхав здобувати до Рівного, там і залишився працювати. Прожив у цьому місті двадцять років. А з 2007 року живе і працює знову у рідному місті.

Юрко Вовк - (справжнє ім’я Юрій Зелюк) – український письменник, член Національної спілки письменників України. Автор романів «Доки смерть не розлучить нас» та «Пам'ять крові».  

Народився 14 липня 1955 року на Волині. Закінчив факультет журналістики Львівського державного університету ім. Івана Франка. Працював у районних, обласних, республіканських газетах в Україні та за її межами.

Попрацювавши за кордоном, повернувся до України в час біди — щоб стати ліквідатором аварії на ЧАЕС і написати свою першу документальну повість «Попіл Чорнобиля». Любов до рідного краю, відчуття належності до давнього роду поліських знахарів і травників Вовків звучатиме в його «Ще не пізно все змінити», «Грі у безкінечність» і «Чорнобильському романі». Ще одну таємницю своєї родини він розкриє, відвідавши у далекій Америці дядька і його родину. Події, пам’ять про які довгі десятиріччя намагалися поховати в архівах, і доля українців, які опинились далеко від Батьківщини, — в основі історичного роману Юрка Вовка «Доки смерть не розлучить нас».

Юрій Поліщук - депутат Волинської обласної ради, член фракції «Свобода» в обласній раді.

Заступник голови постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму.

За фахом – вчитель історії та державний управлінець. Вважає, що опорна школа має стати центром громади, прогресу, цивілізації, щоб там були не лише діти, але й батьки.

«Щоб зацікавити дітей вивчати історію, необхідно пояснити їм, для чого історія потрібна взагалі. Не даремно кажуть, історія – це вчителька життя», - (цитата з інтерв’ю сайту «Перший»).

Юрій Цейко – депутат Волинської обласної ради, член фракції «Свобода» в обласній раді, директор ПП «Фабрика солодощів Ласка».

Голова постійної комісії обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства.

Вважає, що на Волині треба змінити підходи до ремонту доріг. «Спочатку мають бути чіткі правила відбору доріг для ремонту, має бути визначена черговість. На жаль, ми не можемо зробити багато доріг за один рік, хоча після створення державного дорожнього фонду коштів на це виділяється більше. Але було б простіше, коли б перелік складався на 3-5 років вперед. Керівник ОТГ не ходили б тут і не оббивали б пороги», - (цитата з інтерв’ю сайту «Перший»).

Юрій Савчук – Народний депутат України, член фракції партії «Народний фронт».

Народився у Луцьку. У 2012 році був обраний народним депутатом 7 скликання від партії “УДАР” (№27 у списку) як член партії. Був головою Волинської обласної організації “УДАР”. Вийшов з фракції “УДАР” у травні 2014 року.

У 2012-2014 роках був віце-президентом ФК “Волинь” (Луцьк). З 2008 до 2012 року - асистент кафедри спортивних ігор у Східноєвропейському національному університеті ім.Лесі Українки. До того працював директором з матеріально-технічного постачання та інспектором з кадрів у комерційних підприємствах.

З 2007 року - президент Федерації хокею Волинської області, з 2001 - Федерації боксу Волинської області. Закінчив Східноєвропейський національний університет ім.Лесі Українки за спеціальністю “фізичне виховання”. Заслужений тренер України з боксу.

Юрій Хазіпов - шеф-кухар, ресторатор, бізнесмен.

Навчався у школі №5 м. Луцька. Закінчив художню школу і військове училище в Саратовській області тодішнього СРСР.  Кілька років працював і жив у Японії, де навчився усіх тонкощів роботи з азіатською кухнею.

Нині – бренд-шеф сім’ї ресторанів «Classic» у Ковелі, один із яких "Éclair cafe" отримав відзнаку "Ревізора" у 2016 році

У 2017 році в ефір Нового каналу вийшов епізод проекту "Таємний агент", де шеф-кухар з Луцька Юрій Хазіпов тестував суши-бари у Києві.

На приготування їжі не дивиться, як на мистецтво. «Багато кухарів на мене зляться, але я вважаю, що куховарство – це ремесло. Високе, але ремесло, не мистецтво. Необхідно пам'ятати, що ми повинні передусім смачно нагодувати людей, а не здивувати. Ми змушені не забувати, що це насамперед їжа!», - (цитата з інтерв’ю сайту «Конкурент»).

Юрій Семенюк – творець найбільшої в Україні ікони із сірників.

1 березня у Києві відбувся другий Всеукраїнський Фестиваль сірникових рекордів, в якому взяв участь волинський майстер з Люблинецької громади.

Створена ним ікона Георгія Переможця висотою 1,5 метра була внесена у Національний Реєстр Рекордів України, як найбільша ікона з сірників. 

Це вже друга ікона, виготовлена волинянином, яка увійшла до Національного реєстру рекордів України. На першу - «Розп'яття Ісуса Христа» - у майстра пішло 106 тисяч 500 штук сірників.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі Василі Волині: хто вони і чим займаються?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити