image
 |  2 30 Грудня 2020 | 16:30

На Волині керівники лісгоспів 8 разів не допускали екоінспекторів до позапланових перевірок

Кричущі факти недопуску державних екологічних інспекторів до позапланових перевірок за зверненнями громадян мали місце на Волині щонайменше 8 разів.

Про це зокрема йшлося під час чергового засідання постійної депутатської комісії Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природніх ресурсів 30 грудня 2020 року.

Відповідаючи на запитання секретаря комісії Олександра Пирожика (фракція ВО "Свобода"), начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк зауважив, що такі випадки були зареєстровані у лісогосподарських підприємств на території колишніх Камінь-Каширського, Ківерцівського, Любомльського, Рожищенського районів. При цьому керівники лісгоспів мотивували свою відмову карантинними обмеженнями у зв'язку з пандемією COVID-19.

Олександр Пирожик назвав таку ситуацію ненормальною, адже йдеться про відсутність порозуміння між структурами, які є урядовими інституціями.

 "Це ситуація, коли одна державна інституція пробує перевіряти іншу, але нема ефекту, бо не спрацьовує механізм стримувань і противаг. Чому в одних областях екологів до перевірок допускають, а на Волині - їх роботі перешкоджають?" - зауважив Олександр Пирожик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівництво лісгоспу на Волині заплатить штраф за недопуск екоінспекторів (ФОТО)

У відповідь Олександр Кралюк послався на те, що питання щодо порядку проведення позапланових перевірок на сьогодні погано врегульоване чинним законодавством. Адже планові перевірки зараз проводити заборонено через карантин, а позапланові можуть бути лише після заяв фізичних осіб. 

Начальник держекоінспекції каже, що юридичні колізії будуть врегульовані, якщо у Верховній Раді України підтримають проєкт Закону України "Про екологічний нагляд".

За виключно правові рамки відносин суб'єктів господарювання та природоохоронних органів виступає і голова обласної ради Григорій Недопад.

"Ви не повинні виконувати функцій каральних органів, але мусить бути порядок. У вас повинні бути всі повноваження і можливості для оперативного та ефективного реагування на проблеми екологічного характеру", - висловив свою позицію голова обласної ради, звертаючись до представників екоінспекції.

Депутат Олександр Пирожик вважає, що обласна рада повинна підготувати звернення до центральної влади з конкретними пропозиціями щодо усунення юридичних колізій в природоохоронному законодавстві. 

Тим часом перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук (ВО "Свобода") виступає за те, щоб налагодити комунікації між держекоінспекцією та органами місцевого самоврядування. 

Голова постійної комісії Юрій Ройко запропонував екоінспекції залучати до проведення перевірок депутатів обласної ради. Цю позицію зафіксували у рекомендації екологічної комісії. Також підтримано пропозицію Сергія Кошарука про рекомендацію екоінспекції у місячний термін надати в органи місцевого самоврядування (в тому числі й в обласну раду) перелік заходів на випередження порушень екологічного законодавства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині вандали поглумилися над цінним артефактом воїнів АТО (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити