image
 |  0 15 Березня 2021 | 13:45

Волинські лісівники придумали нову схему заготівлі «дешевого лісу»?

Волинянин запідозрив лісників у новій незаконній схемі вирубки лісу. Лісівники вирубують дерева під прикриттям наперед підготовлених документів із нижчими цінами на сировину.

Про ситуацію розповів Олександр Місюра у соцмережі facebook.

Допис подаємо без змін.

"Ноу-хау «схем» заготівлі дешевого лісу у Волинській області?

Відпочинок у лісі завершився ознайомленням з цікавими фактами «схематичної» роботи лісівників.

Виявляється, що Волинський ліс вирізують «заднім» числом. Тобто, термін дії лісорубного квитка завершився ще минулого року, а дерева ріжуть набагато пізніше.

Чому?

Виявляється, лісівники хороші бізнесмени усе наперед прорахували. Ціни на ринку деревини стрімко зростають. Більше того, відчувається суттєвий дефіцит сировини.

Що придумали лісівники?

Ліс, як сировину, гарантовано «консервують» для «потрібного» лісопереробника.

Як саме?

При дефіциті сировини на ринку деревини, друзі-лісівників або інші «щасливчики» опиняється поза конкуренцію і безперешкодно отримують сировину.

Роблять потрібні документи на САНІТАРНІ РУБКИ СУЦІЛЬНІ, однак, фактично, не приступають до робіт до тих пір, поки не виникне потреба у сировині і ціни на деревину суттєво не збільшаться.

Скільки саме таких «законсервованих» лісових ділянок у Волинській області сказати важко. Необхідна комплексна ревізія.

Позитивний момент в цій ситуації в тому, що ліс вирізали тільки «на паперах», а, фактично, зелені насадження лишаються недоторканними.

Негативний момент у тому, що коли треба дешевий ліс, то лісівники вирубують дерева під прикриттям наперед підготовлених документів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обвал мосту на Волині: на винуватця чекає кримінал

Висновки?

Керівникам всіх територіальних громад, екоактивістам рекомендую перевірити лісорубні критики і фактичні лісові ділянки рубок.

Перевірити законність рубок, об’єми заготівлі, часові проміжки тощо можна у загальнодоступній відкритій базі за посиланням - https://lk.ukrforest.com/forest-tickets/index

При виявленні незрізаних ділянок, терміни дії лісорубних квитків яких давно завершився - вимагати правоохоронні органи терміново і невідкладно зафіксувати дані факти, провести розслідування і притягнути винних осіб до відповідальності!

Довідково:

Зустрівши дерев’яний ділянковий стовпчик з написом: «7-13-СРС-20 пл.» можемо дізнатися наступне.

В першому рядочку зазначено номер кварталу та номер виділу (квартал - 7, виділ - 13).

Другий рядок містить – скорочений напис лісогосподарського заходу, який було проведено та рік його проведення (СРС – санітарні рубки суцільні, рік проведення – 2020).

Третій рядок – площа ділянки, на якій проводився лісогосподарський захід (площа - 0.⁉️ га)", - йдеться у дописі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити