image
 |  58 2 Жовтня 2024 | 17:04

Володимир Пшибельський: Скоротити непотрібні витрати замість збільшувати податки

З 1 жовтня в Україні мають серйозно зрости податки. Таке рішення у першому читанні вже ухвалили народні депутати. Причина для зростання податкового навантаження ніби очевидна. Триває важка війна з російськими загарбниками. А в державному бюджеті катастрофічно не вистачає грошей. Тож влада вирішила, що підвищити податки – це єдиний і безальтернативний варіант поповнення пустої казни.

Історичне велике збільшення податків вже у цьому році має принести бюджету близько 58 млрд грн та 137 млрд грн в наступному. Передусім збільшується військовий збір із зарплат: з 1,5% до 5%. Також зростуть збори з підприємців усіх трьох груп. Торговці пальним будуть змушені платити авансові внески з податку на прибуток, що може спричинити додаткове зростання цін. Представники влади кажуть: це підвищення податків може бути не єдиним.

Погані новини є й для місцевого самоврядування. Воно вже постраждало рік тому, коли уряд вирішив забрати в громад ПДФО з військових. Через це Луцьк втратив до 300 млн гривень. Але на цьому урядове втручання в бюджети громад не завершилося. Зараз Кабмін планує забрати додатково ще 4% ПДФО з місцевого самоврядування. Це стане серйозним ударом для громад. Через податкові ініціативи центральної влади наступного року бюджет Луцька може недоотримати до 400 млн гривень. А це кошти, які могли б бути направлені на допомогу військовим, закупівлю техніки, дронів, засобів РЕБ та інших корисних речей. Тепер їх просто не буде у бюджеті нашого міста.

Нещодавно ВО «Свобода» опублікувало заяву щодо неефективного використання «військового» ПДФО, яке забрали у місцевих громад. Цього року уряд отримав додатково понад 100 млрд гривень, але зумів використати менше половини з них. Нині майже 50 мільярдів гривень просто лежать на урядових рахунках, у той час як забезпеченням війська продовжують займатися волонтери та територіальні громади. А влада своїми податковими новаціями хоче ще більше послабити фінансові спроможності місцевого самоврядування.

Підвищення податків – це шлях в нікуди. Це удар по бізнесу, який і так ледве виживає. Це удар по економіці та добробуту українців. Це нове зростання цін, скорочення споживчого попиту, згортання реального сектору економіки, на якому тримається держава. Існують інші, значно ефективніші методи наповнення бюджету, які чомусь не використовуються.

Тільки у 2024 році в держбюджет було закладено понад 21 млрд гривень на фонди оплати праці у всіх державних відомствах. І це – без Міністерства оборони, МВС, СБУ, прикордонників. Станом на середину 2023 року у 107 органах державної влади працювало близько 173 тисячі осіб. А якщо сюди додати численні агенції, інспекції, відомства, державні підприємства, органи місцевої влади, митницю, наглядові, антикорупційні та інші органи, то в цій сфері було зайнято близько 5 млн українців. Невже нам потрібна така велика армія чиновників? Може, варто пошукати фінансові резерви там? Роздутий державний апарат під час війни пожирає велику кількість коштів. А ефективність його роботи, чесно кажучи, не дуже висока.

Інше питання, яке дуже турбує суспільство – захмарні зарплати багатьох посадовців з державних структур. Час від часу українці дізнаються про премії у кілька сот тисяч чи мільйони гривень, які сам собі виписав окремий керівник. Мені також незрозуміло, навіщо під час війни купувати новенькі потужні авто чи роботи серйозні ремонти? Для цього можна дочекатися кращих часів.

Перш ніж підвищувати податки, варто уважно проаналізувати: які витрати держави є надмірними, невиправданими і непотрібними. Пошукати внутрішні резерви. Розпочати серйозну, а не фейкову боротьбу з корупцією. Впевнений: це точно поповнить українську казну.

Володимир Пшибельський, депутат Луцької міськради, фракція ВО «Свобода»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити