image
 |  2 18 Квітня 2022 | 17:26

Як здійснюватиметься реструктуризація боргів в Україні під час воєнного стану

Основні заходи підтримки позичальників, які не можуть виплачувати платежі за кредитними договорами у зв'язку із запровадженням воєнного стану в Україні

Для того, щоб підтримати населення у важкий військовий час, уряд України вирішив внести зміни до правил роботи банківських організацій та МФО, що надають послуги кредитування. Відповідний закон уже ухвалено Верховною радою та схвалено Мінфіном. Тепер усі фізичні особи, які оформили споживчий кредит, можуть розраховувати на реструктуризацію боргу.

Що змінилося для позичальників?

У зв'язку з тим, що в Україні запроваджено військовий стан, всі банківські та мікрофінансові організації мають провести реструктуризацію боргів позичальників. Кредитори змінять умови договорів для того, щоб знизити поточне фінансове навантаження на клієнтів. З цією метою будуть реалізовані такі заходи:

  • у разі прострочення платежу споживачів буде звільнено від обов'язку виплачувати неустойку або інші платежі, пов'язані зі штрафами банків та МФО;
  • всі нарахування, пов'язані з неустойкою або простроченням боргових зобов'язань, нараховані фізичним особам після 22 лютого 2022 року, будуть списані організаціями-кредиторами;
  • позичальники не будуть нести відповідальність перед кредитодавцями, якщо вчасно не зможуть виконати зобов'язання за кредитними договорами протягом усього часу, поки в Україні діє воєнний стан, а також у 30-денний термін після його скасування урядом країни.

Нацбанк у своєму зверненні до населення України зазначив, що нові правила не передбачають можливості повного списання боргів і закликав українців вчасно здійснювати платежі, пов'язані з кредитними зобов'язаннями.

Як вплинули нові правила на видачу кредитів

Після того, як стало відомо про введені заходи підтримки позичальників в Україні, багато кредитних організацій почали переглядати умови видачі коштів. Деякі банки вже повідомили, що фізично не зможуть видавати кредити за таких умов.

Найлояльнішими до позичальників виявилися мікрофінансові організації. Розуміючи те, що кредитні канікули є правом кредитора, але з його зобов'язанням, вони продовжують оформляти кредитні договори. Однак споживачам потрібно бути дуже обережними при виборі кредитора для отримання мікропозики, щоб не зіткнутися з шахраями. Всі МФО України, які перевірені та з ліцензією, що діє, представлені на ресурсі Мета.юа. На сайті зібрана загальна інформація про МФО, умови видачі позики та складений рейтинг організацій.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити