image
 |  2 12 Жовтня 2023 | 13:49

З волинським архієреєм співслужив екзарх Вселенського Патріарха (ФОТО)

У торжество Собору всіх святих землі Волинської в єпархії відбулись урочисті богослуження. В кафедральному храмі Святої Трійці правили, зокрема, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, екзарх Вселенського Патріарха Михаїл.

Про це інформує пресслужба Волинськоїєпархії ПЦУ, - пише ВолиньUA.

У Волинській православній богословській академії відбувся актовий день. Молитовне вшанування Господніх угодників студенти розпочали 9 жовтня в домовому храмі Всіх волинських святих. Вечірню службу очолив проректор з виховної роботи ієромонах Іларіон (Зборовський).

10 жовтня Божественну літургію у Троїцькому соборі очолив наш правлячий архієрей. Із ним співслужили: екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Коменський Михаїл (Аніщенко), митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор (Писик), ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін, канцлер Волинської єпархії протоієрей Микола Цап, ректор Рівненської духовної семінарії протоієрей Віталій Лотоцький, представники духовних шкіл Києва, Львова, Івано-Франківська. Після літургії відбулася посвята першокурсників, які отримали благословення на носіння підрясника та склали присягу студента.

Торжество продовжилося в актовому залі Богословської академії. Отець ректор звернув увагу викладачів та студентства на нових викликах, завданнях та пріоритетах ВПБА. Кульмінацією його виступу стала пропозиція проєктного рішення майбутнього гуманітарного вузу в Луцьку, який об’єднає військово- та медично-капеланські, гуманітарні, психологічні, педагогічні й богословські кафедри, факультети і студії.

Екзарх Вселенського патріарха преосвященний Михаїл у своєму слові закликав студентів до сумлінного навчання та особливо закликав їх читати, вдосконалюватися, зростати інтелектуально і духовно. Керуючий Тернопільською єпархією владика Нестор звернув увагу на історію та сучасність волинських святинь, зокрема Почаївської лаври.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Волинській ОВА повідомили, як виявляти російських шпигунів

Особливо цінними для академії є слова підтримки від військових. У привітанні начальник 6-го Волинського прикордонного загону полковник Сергій Лозінський підкреслив: ініціатива ректора ВПБА щодо навчання кадрів та співпраці цих інституцій дає плоди. А командир військової частини 1141 підполковник Володимир Олійник наголосив: Богословська академія – це школа виховання не лише священнослужителів, але й кадрових, освічених та грамотних капеланів. Ректор Волинського медичного інституту Тетяна Пастрик відзначила солідну матеріальну й освітню базу ВПБА.

Вагому підтримку надає академії Гуманітарна місія «Волинське братство Св. Володимира Великого». Один з його керівників Сергій Мостенець зауважив, що серед випускників ВПБА є ті, хто, беручи відповідальність на себе, рятує сотні, а то й тисячі життів військових. Братство розпочало роботу в березні минулого року з благословіння керуючого нашою єпархією, а недавно Митрополит Київський і всієї України Епіфаній вручив високу відзнаку очільникові Місії, меценату С. Мостенцеві за сприяння у придбанні й переобладнанні транспортних засобів, необхідних для Збройних сил України.

З нагоди актового дня нагороджено церковними відзнаками ряд викладачів – за плідну працю та ініціативність, за сприяння згаданому Братству, з нагоди ювілеїв викладання та перебування на посаді у ВПБА. Грамотами вченої ради відзначено студентів за сумлінне й успішне навчання.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити