image
 |  266 24 Червня 2024 | 10:31

Збирав інформацію на північних рубежах: на Волині затримали російського шпигуна

Контррозвідка Служби безпеки викрила прикордонника-агента фсб. Він збирав інформацію про Сили оборони на північних рубежах Волині.

Про це інформує СБУ Волині, - пише ВолиньUA.

Зловмисником виявився завербований російською спецслужбою контрактник, керівник відділення місцевого прикордонного загону. За вказівкою окупантів «кріт» встановлював локації укріпрайонів та орієнтовну чисельність українських військ, які обороняють прикордоння з білоруссю. Також він намагався передати координати складів з озброєнням та боєприпасами ЗСУ на території регіону.

У разі виконання ворожих завдань, окупанти обіцяли «евакуювати» свого агента на територію росії та влаштувати до окупаційних угруповань рф. Служба безпеки завчасно перехопила відповідну інформацію і документувала злочинні дії фігуранта. На фінальному етапі спецоперації контррозвідники СБУ із залученням спецпризначенців ЦСО «А» затримали російського агента поблизу місця служби. У подальшому СБУ провела комплексні заходи для убезпечення локацій українських військ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У популярному урочищі на Волині продають земельну ділянку

За даними слідства, фігурант був дистанційно завербований співробітником фсб Олексієм Добрицьким, який дислокується у тимчасово окупованому Луганську. Контрактник потрапив у поле зору рф, коли проходив службу на сході України. Згодом його перевели до одного із підрозділів прикордонного загону у Волинській області.

Для комунікації агент та його російський куратор використовували анонімний чат у месенджері. Під час обшуку в помешканні та на робочому місці затриманого вилучено мобільний телефон та комп’ютер, які він використовував у злочинній діяльності.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Спецоперацію проводили співробітники Управління СБУ у Волинській області спільно з підрозділом ВБ Держприкордонслужби за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури в сфері оборони Західного регіону.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити