image
 |  13 18 Квітня 2019 | 14:17

Земельні «схеми» по-волинські: житловий будинок замість ТРЦ неподалік Луцька?

У Княгининівській ОТГ розгорівся скандал навколо земельного питання, мова йде про 1 га земельної ділянки комерційного призначення, яке хочуть використати для будівництва багатоквартирних житлових будинків для ТзОВ «Яровиця Парк».

Спірного питання розглядалось на черговій, 43 –й, сесії сільради 12 квітня. Це питання, було включено в пункт «Земельні питання» , а саме «Про затвердження Генерального плану с. Зміїнець Луцького району Волинської області». Про це пише у мережі Фейсбук депутат Княгининівської ОТГ Анна Войтюк.

«Рішенням Княгининівської сільської ради було виставлено на земельні торги право оренди на земельну ділянку, яка знаходиться в с. Зміїнець на межі з м. Луцьк (біля заправки UPG), площею 1 га, з цільовим призначенням для будівництва торгово-розважального центру. Метою цього рішення була передача земельної ділянки в оренду інвестору, який буде використовувати цю площу згідно її призначення, тобто буде здійснювати будівництво торгово-розважального комплексу чи бізнес-центру, що сприятиме розвитку інфраструктури громади, збільшенню податків та робочих місць. Торги відбулися, договір оренди було укладено з ТзОВ «Яровиця Парк» на 10 років з орендною платою близько 275 000,00 грн. в рік.

Однак, при обговоренні змін в Генеральний план с. Зміїнець, нам, депутатам, було озвучено, що надійшло звернення орендаря щодо зміни цільового призначення земельної ділянки – для будівництва багатоквартирних будинків. У випадку, якщо рада погодить такі зміни, громада в результаті отримає за 3-4 роки, поки триватиме будівництво, орендну плату по 275 000,00 грн. в рік (всього близько 1 млн. 100 тис. грн.). Як свідчить практика великих міст, зокрема м. Луцька, після завершення будівництва такі ділянки безоплатно передаються об’єднанню співвласників багатоквартирних будинків. Задумайтесь, мова йде про 1 га земельної ділянки комерційного призначення, яка знаходиться майже в обласному центрі!!! З таким результатом було вигідніше продати цю земельну ділянку та отримати в рази більші кошти для розвитку громади.

Після процедури погодження у відповідних інстанціях проекту Генплану мав бути винесений на розгляд ради. Однак, при підготовці до сесії депутати дізнаються про те, що сільським головою в проект Генерального плану вже внесені зміни щодо цільового призначення орендованої ділянки, а саме для будівництва багатоквартирних будинків. Більшість депутатів виступили проти таких дій та активно намагалися вплинути на цю ситуацію в межах своїх повноважень. Депутати с.Зміїнець зібрали збори жителів своїх округів, щоб обговорити цю ситуацію, на яких було висловлено незгоду щодо такої «схеми» передачі земельної ділянки.

Протести людей та активна позиція і зауваження депутатів змусили сільського голову повернутися до попереднього варіанту Генплану і винести на сесію його затвердження з цільовим призначенням спірної ділянки таким як в договорі оренди – під будівництво об’єктів торгівлі. Депутати готові були затвердити такий варіант Генплану, адже цей документ дуже потрібен громаді.

Однак, на сесію сільради прийшов представник забудовника з новими пропозиціями – викупити орендовану ділянку. При емоційному обговоренні даного питання, представник орендаря «пригрозив» нам, що звернеться до суду, так як, насправді (за словами забудовника), всі погодження проходив саме генплан з призначенням орендованої ділянки під забудову багатоквартирних будинків, який сільський голова подавала всупереч позиції депутатів. В результаті обговорень це питання було знято з розгляду на сесії для його детального вивчення. Тому Генплан по с. Зміїнець так і не був прийнятий радою» .

Згодом голова Княгининівської ТОГ Олена Твердохліб у мережі Фейсбук прокоментувала висловлювання депутата Анни Войтюк.

«Орендар звернуся в сільську раду з клопотанням про врахування при розробці Генерального плану села Зміїнець можливість зміни цільового призначення земельної ділянки –з 03.07 для будівництва та обслуговування будівель торгівлі на 02.10 для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури. Наголошую НЕ на 02.03 для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.Тобто орендар планує не виключно багатоквартирне будівництво, а з обов'язковим будівництвом об’єктів торгово-розважальної та ринкової інфраструктури, що і сприятиме розвитку інфраструктури громади, збільшенню податків та робочих місць».

В той же час, Олена Твердохліб навела приклад Луцьк, коли забудовник отримує безкоштовно під забудову земельну ділянку в обхід продажу через аукціон, прикриваючись статусом бійців АТО, мовляв дадуть квартири у власність учасникам АТО чи іншим верствам населення, які потребують цього. Свого роду, як повідомила вище у коментарі Анна Войтюк, це є «схема» коли забудовник отримає безкоштовно земельну ділянку під будівництво багатоквартирного житлового будинку, внаслідок таких дій громада ризикує недоотримати значні кошти в бюджет.

«Щодо практики таких великих міст як Луцьк, то доцільно було б скористатися їхнім досвідом і укласти Меморандум, відповідно якого у разі багатоквартирного будівництва, певну кількість квартир утримують у власність учасники АТО, діти сироти, позбавлені батьківського піклування або інші незахищені верстви населення. В нашій громаді є такі особи, які мають першочергове право на забезпечення житлом, зокрема учасники АТО, інваліди війни- О.Прохоров та В. Кропива, а також діти сироти та позбавлені батьківського піклування. Хочеться сказати: перед тим як щось писати : Думай(ТЕ)!»

Депутат Княгининівської ОТГ Алла Жупанюк закликала йти законним шляхом і затверджувати генплан з торгово-офісними площами, якщо орендар цього не хоче, в такому разі розриваємо договір і призначаємо на рівних правах аукціон з продажу землі.

«В даному випадку маємо йти законним шляхом. Якщо ми ХОЧЕМО БУТИ ЧЕСНИМИ І ДЕМОКРАТИЧНИМИ. Тоді затверджуємо генплан з торгово-офісними площами.... Або, ж якщо орендар цього не хоче: розриваємо договір , змінюємо призначення землі і виставляємо на рівноправний аукціон продаж для усіх бажаючих», - прокоментувала депутат Алла Жупанюк.

Отож, бачимо той випадок, коли забудовник намагається змінити цільові призначенні будівництва до початку підготовчих будівельних робіт, отримати безкоштовно земельну ділянку площею 1 га в межах Луцька. Голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб запевняє, що дане будівництво офісних центрів і житлового району дасть нові робочі місця для громади, а також прикриваючись статусом бійців АТО та соціально незахищеними верствами населення втілити в життя проект по будівництву житлового комплексу ТзОВ «Яровиця Парк». Такі дії викликали широке коле дискусії та обговорень у депутатів Княгининівської ОТГ, адже як коментує Анна Войтюк, в запроваджені таких обхідних «схемах», забудовник отримає 1 га землі безкоштовно, в наслідок чого громада недоотримає значні кошти в бюджет з відкритого продажу ділянки.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити