image
 |  9 26 Листопада 2023 | 10:21

Зробити премії прозорими: владі Володимира презентували антикорупційну програму

Як знизити корупційні ризики у межах громади та досягнути більшої прозорості у взаєминах влади та мешканців, може підказати Антикорупційна програма. Її спеціально для Володимирської міської ради, із врахуванням усіх місцевих нюансів та можливих ризиків, розробили експерти Рівненського центру «Соціальне партнерство». Презентацію програми для громадськості Володимира 15 листопада провів волинський регіональний менеджер проєкту “Зменшення корупції на Західній Україні” Дмитро Климук.

Про це пише газета Слово правди.

Найперше Дмитро підкреслив: пропонований документ – це не фінальний варіант, а радше чернетка, на основі якої депутати міської ради зможуть написати власну програму, яка стане фундаментом для забезпечення антикорупційної політики в громаді. Однак важливою перевагою цього документа є те, що його розробили фахівці на основі аналізу реальної ситуації. Тобто він враховує всі недоліки чи ризики, які помітили експерти. Вони провели опитування мешканців громади, дослідили рішення міської ради, міськвиконкому, розпорядження міського голови, глибоко проаналізували тендери та промоніторили інші відкриті джерела.

«Нашою метою не було виявлення аби розслідування випадків корупції чи висунення звинувачень конкретним посадовцям. Ставили за мету побачити оці прогалини, у яких корупційні моменти в принципі можуть виникнути, і допомогти їх закрити», – зауважив Дмитро Климук. Також він нагадав, що корупція – це не тільки коли хтось комусь тихцем дає хабар у вигляді стосика купюр. «Корупція – це незаконне використання повноважень або можливостей, які передбачає посада в державній та комунальній організації, задля отримання особистою вигоди», – цитує експерт. Тобто, наприклад, призначення на посаду в обхід конкурсів чи прописаних у них вимог «потрібної» людини – це теж прояв корупції, навіть якщо за це призначення ніхто нікому нічого не платив.

Володимирська – третя громада в області, для якої РЦСП написали Антикорупційну програму. Попередні дві представили в Луцьку і в Ковелі. «Наше завдання – представити її і передати депутатам. Захочуть її прийняти чи ні – це вже їхня справа, позаяк законодавство зобов’язує впровадити такі програми на рівні обласних рад і вище. Але якщо ця програма буде прийнята і допрацьована, це принесе неабияку користь не лише громаді, а й усьому українському суспільству. Адже це один із напрямків євроінтеграційної політики. Дай Боже, найближчим часом закінчиться війна, Україна вступатиме в ЄС, ми писатимемо гранти на відбудову, відновлення – і наявність інструментів, які мінімізують корупцію, відіграватиме важливу роль», – каже Дмитро.

Те, що корупцію неможливо побороти, – міф. Є дієві інструменти, використання яких може її фактично унеможливити. І, мабуть, найважливішими з них є прозорість та підзвітність. Це, зокрема, наявність чітко прописаного і зрозумілого алгоритму дій у ситуаціях, коли з певних причин громадянин взаємодіє з органом державного самоврядування.

Візьмімо для прикладу коло земельних питань. «Якби на відкритих офіційних ресурсах було прописано покроково, що і як має зробити людина, щоб отримати ділянку, дозвіл на її оренду тощо, то у неї не було би потреби й бажання шукати можливості «домовитися», оскільки вона б знала точно, як зробити це законним шляхом», – пояснює Дмитро Климук і зауважує, що прозорості у цьому також сприяла б актуальна інформація про вільні земельні ділянки, опублікована на офіційному ресурсі органу місцевого самоврядування. На сайті міськради вона є, але не оновлювалася вже дуже тривалий час. І це створює додатковий простір для розвитку корупційних ризиків.

Прозорість важлива в нарахуванні премій

Прозорість важлива і в інших питаннях – наприклад, нарахування премії працівникам органів місцевого самоврядування, керівникам комунальних підприємств тощо. «Якщо є прописаний чіткий перелік обов’язків чи показників, які працівник має виконати або перевиконати за місяць, щоб отримати премію, це значно знижує корупційні ризики. Адже і працівник знає точно, за яких умов чекати преміювання, і керівник не може преміювати на власний розсуд, заохочуючи певні дії наданням премії або караючи за щось її позбавленням», – каже Дмитро Климук. І для апарату Володимирської міськради та міськвиконкому такі зміни радить запровадити.

Зрештою, прозорість вигідна і самим посадовцям та чиновникам. Вона звужує простір для маніпуляцій та звинувачень з боку можливих політичних опонентів і водночас допомагає вільно і відкрито відповідати на запити представників громадянського суспільства. Ба, більше, вона може привести і до економічної вигоди для комунальних підприємств, зауважує Дмитро Климук. Наприклад, якби кожне КП мало власний сайт або принаймні окрему сторінку на сайті міської ради, де були б чітко розписані послуги, які воно дає, із вказанням цін та контактів, за якими їх можна замовити, це й мешканців громади спонукало б частіше такі послуги замовляти. «Про ваші комунальні підприємства інформація ніби і є, проте неповна і її непросто знайти», – каже експерт і нагадує: сторінки підприємств в соцмережах – це добре, але вони не є офіційним ресурсом.

Депутати повинні звітувати

Важливо не забувати і про підзвітність, яка з початком повномасштабного вторгнення взагалі випала з поля уваги посадовців. «Депутатські звіти, звіти директорів комунальних підприємств – усе це повинно бути й оприлюднюватися. На жаль, на ресурсах Володимирської міськради звіти керівників КП останнім часом не публікувалися. Водночас у медіа з’явилася інформація про зловживання, виявлені у роботі деяких директорів місцевих КП. Імовірно, обов’язок регулярно звітувати про свою роботу суттєво знизив би ризик появи таких зловживань», – зауважує Дмитро Климук.

Окрему увагу експерти приділили і процесам публічних закупівель, у своїх висновках вказали на типові порушення, які помітили у Володимирській громаді. Це поділ предмету закупівлі, зниження «порогів» вартості закупівлі для уникнення відкритих торгів, безпідставне укладання додаткових угод, дискримінаційні умови або ж дискримінація окремих учасників процесу, неправильне планування, ряд «неочевидних» порушень, наприклад, ненадання відповіді по суті тощо. «Це не означає, що кожен конкретний випадок є проявом корупції. Але вказує, що в таких умовах корупційна складова може з’явитися».

Що пропонують експерти проєкту «Зменшення корупції на Західній Україні»? Активніше залучати громадськість до нормотворення та проведення громадської експертизи рішень, запровадити постійний моніторинг, контроль та звітність органів місцевого самоврядування, а самим їм – бути максимально відкритими та прозорами. Детальніші ж рекомендації до кожної категорії помічених ризиків експерти прописали в Антикорупційній програмі Володимирської МГ на 2024-2025 роки. Ознайомитися із нею можна за посиланням http://surl.li/ncslm .

На презентації програми були присутні представники не лише громадськості, а й міськвиконкому та депутатського корпусу. Попередньо вони запланували винести проєкт програми на розгляд депутатів міської ради. Її затвердження стане першим важливим кроком до зниження потенційного рівня корупції у громаді. Чи вдасться її зменшити її реальний рівень, залежатиме від того, як програма буде виконуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівника поліції Володимира перевели на іншу посаду

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити