image
 |  4 12 Липня 2022 | 18:19

Зростання населення у світі уповільнилося до найнижчого рівня з 1950 року

Населення світу в 2020 і 2021 роках зросло на менше 1% за рік вперше після Другої світової війни, а загальна чисельність населення Європи фактично скоротилася під час пандемії коронавірусу.

Про це йдеться у звіті ООН, повідомляє Financial Times.

Прогнозується, що населення 61 країни зменшиться принаймні на 1% між 2022 і 2050 роками, а пов’язані з цим низькі показники народжуваності в поєднанні з кращим охороною здоров’я прискорять старіння населення.

Зростання частки людей похилого віку в багатьох країнах, за прогнозами, вдарить по економічному зростанню та державним фінансам і вже створює політичні проблеми.

Попри повільніше зростання, населення світу ймовірно цьогоріч перетне позначку в 8 мільярдів людей, а наступного року Індія, за прогнозами, пережене Китай як найбільш густонаселену країну. Очікується, що світове населення досягне піку у 10,4 мільярда в 2080-х роках, а потім почне падати – це перше зниження, яке прогнозують у щорічній доповіді ООН.

Населення Європи скоротилося на 744 тисяч у 2020 році та на 1,4 мільйона торік. Це найбільше падіння на будь-якому континенті з початку обліку в 1950 році, що відображає сплеск смертності, падіння народжуваності та нижчу чисту міграцію, пов’язану з пандемією.

Очікується, що чисельність населення Європи скорочуватиметься до 2100 року, а Німеччина та інші країни приєднаються до тенденції, яка вже склалася в країнах Східної та Південної Європи, таких як Польща та Італія.

В Азії населення Японії скорочується з 2010 року, населення Південної Кореї впало в 2020 році, і, за прогнозами, населення Китаю скоротиться цьогоріч. Прогнозується, що в середині 2040-х років населення Китаю скорочуватиметься приблизно на 6 мільйонів на рік, а до кінця 2050-х – на 12 мільйонів на рік. Таке падіння буде найбільшим у світі.

У 2020 році Африка випередила Азію та стала основним джерелом зростання населення. ООН повідомляє, що більше половини прогнозованого зростання до 2050 року буде зосереджено лише у восьми країнах, переважно в Африці, причому швидке зростання загрожує їхнім цілям розвитку.

У 2030 році в усьому світі понад 1 мільярд людей будуть старше 65 років, з який 210 мільйонів – старше 80 років, що вдвічі більше, ніж у 2010 році. У багатьох країнах, включаючи Японію, Італію та Німеччину, люди похилого віку вже становлять близько чверті населення.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити