image
 |  9 2 Листопада 2018 | 15:38

Будівництво у Шацькому нацпарку визнали незаконним

Не альтанки! Незаконне будівництво в Гушівському хуторі Шацького національного природному парку побачили та визнали експерти ДАБІ та екологи. Хто відповідатиме і що нині відбувається там, де анонсувалось облагородження, а на практиці виростала приватна турбаза, з’ясовував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

На початку травня 2018-го Шацький національний природний парк в особі директорки Марії Христецької підписав угоду про використання природних ресурсів заповідника з підприємицею Оленою Сулік. Про це йдеться в матеріалі hromadske.volyn.ua

Щоправда, раніше лісову ділянку площею майже один гектар планували надати цій особі у довгострокове користування терміном на 25 років. Для цього тодішній очільник Волинської ОДА Володимир Гунчик у березні підписав відповідне розпорядження. Однак на згаданій території Світязького лісництва Шацького нацпарку, що носить назву «Гушівський хутір», було зафіксовано незаконну рубку дерев і таким чином історія з розпорядженням, як кажуть, випливла на поверхню, викликала суспільний резонанс і трохи завадила перспективним планам.

Читайте також: Громада вимагає відставки начальника управління лісового та мисливського господарства Волині

Отже угодою передбачалося, що Олена Сулік надаватиме послуги з оздоровлення, розваг та рекреації у згаданому Гушівському хуторі з травня до грудня 2018 року. Керівниця парку Марія Христецька стверджувала, що таким чином заповідник залучає інвестиції і що жодного втручання в екосистему вона особисто не допустить.


Тож, коли у квітні розпочались будівельні роботи, в заповіднику вдалися до обману – запевнили, що це облагородження вже існуючої рекреаційної зони силами і власними коштами Шацького НПП. Адже до угоди з Оленою Сулік було ще цілий місяць.



Те, що усе відбувається під контролем Марії Христецької, підтвердили і будівельники, які працювали на об’єкті 24 квітня.



Після того, як інформація з’явилася у ЗМІ і об’єктом зацікавилися екологи, керівництво парку спробувало перекласти провину на підлеглих – зокрема лісничого Світязького лісництва Олега Шепелю. Саме на нього співробітники волинської Держекоінспекції склали протокол за те, що допустив незаконне будівництво у Гушівському хуторі. У вересні справу про адмінправопорушення розглянули у Шацькому районному суді. Олегу Шепелі вдалося переконати Феміду у своїй непричетності.



Після цього суду на лісничого Олега Шепелю посипалися догани, тож, каже, змушений був звільнитися.



Якщо лісничий не винен, то хто ж відповідатиме? 16 жовтня «Сила правди» звернулася до Державної екологічної інспекції у Волинській області з інформаційним запитом про санкції щодо порушників. Тож 17 жовтня, тобто наступного дня після отримання запиту, Держекоінспекція нарешті склала протокол на директорку Марію Христецьку.


 

Низку приписів від іншої інспекції – архітектурно-будівельної – отримала і користувач ділянки Олена Сулік. Сертифікований експерт зробив висновок, що нові будиночки у Гушівському хуторі – не тимчасові, а капітальні споруди. Адже згідно Порядку розміщення тимчасових споруд затвердженого Мінрегіонбудом, тимчасова споруда, це одноповерхова споруда з легких конструкцій, без фундамента, загальною площею до 30 метрів квадратних, – каже начальник ДАБІ у Волинській області Іван Чуліпа.



Підприємець Олена Сулік у Волинському адмінсуді оскаржила приписи ДАБІ. Проте, запевняє Іван Чуліпа, справа вже в апеляції. «Ми будемо стояти на своєму до останньої інстанції», – каже посадовець.




Згідно того ж таки Порядку, підставою для розміщення тимчасових споруд є паспорт прив’язки. Замовник, який має намір встановити тимчасову споруду,  звертається до відповідного виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної державної адміністрації із відповідною заявою. Паспорт прив’язки підлягає реєстрації з подальшим внесенням  інформації до містобудівного кадастру.


Як «Сила правди»  повідомляла раніше, забудовник, чи то забудовниця Гушівського хутора не зверталася до відділу містобудування та архітектури Шацької райдержадміністрації за відповідними документами.



А що ж Шацький національний природний парк? «Сила правди» поцікавилася, чи розірвано з підприємицею Оленою Сулік угоду про використання рекреаційного ресурсу, у зв’язку з грубим порушенням її умов. Домовленості в силі, – відповіли з заповідника.




Станом на жовтень цього року будівництво справді призупинене, з території Гушівського хутора вивезли бруківку та інші будматеріали. Проте, схоже, затишшя лише до наступного сезону.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити