image
 |  16 25 Січня 2024 | 10:24

Депутати Ковельської райради вимагають відмінити результати аукціону з продажу надр на Старовижівщині

Депутати Ковельської районної ради звернулися до Президента України, Кабінету Міністрів України, Генерального прокурора України, державної служби геології та надр України, аби відмінити результати аукціону з продажу спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування піску Старо-Вижівського родовища, яке знаходиться на території Ковельського району Волинської області.

Як повідомив у коментарі для ВолиньUA один з ініціаторів звернення, депутат Ковельської райради від ВО «Свобода» Іван Омельчук, обранці громади вирішили діяти рішуче, саме тому вирішили скликати позачергову сесію, щоб зупинити це беззаконня.

«Річ у тому, що Старовижівська селищна рада звернулася до держгеонадр та пояснила всі обставини, які не дозволяють виставляти на аукціон родовище, проте їх там не почули. В свою чергу селищна рада звернулася до нас, депутатів Ковельської районної ради. Ми з колегами вирішили скликати позачергову сесію, зібрали підписи, поспілкувалися з громадськістю та напрацювали проєкт звернення, аби скасувати результати аукціону та відмінити торги», - зазначив депутат Омельчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резонансний продаж надр на Старовижівщині: у Волиньраді відреагували на скандал

«Ми, депутати Ковельської районної ради, як виразники інтересів жителів Ковельщини, глибоко занепокоєні новиною, яка стала відома нам із засобів масової інформації стосовно результатів аукціону, щодо продажу спеціального дозволу на користування надрами Старо-Вижівського родовища, яке розташоване на території Старовижівської територіальної громади в межах Ковельського району Волинської області. Ми вважаємо, що при підготовці документів до вищевказаного аукціону та його проведенні (номер лота SUE001-UA-20231228-01783) було грубо порушено право територіальної громади щодо володіння інформацією про проведення вищевказаного аукціону, що в свою чергу унеможливило подання мешканцями населених пунктів Старовижівської територіальної громади своїх пропозицій чи зауважень стосовно вищезазначеного аукціону», - йдеться у тексті документу.

Також пан Іван вважає, що така ситуація склалася через те, що Верховна Рада України відмінила повноваження обласних та селищних рад щодо погодження з ними видобутку надр, таким чином це розв’язало руки іншим інстанціям аби взятися за продаж родовищ, які належать громадам.

«Урочище «Семенова гора» взагалі відноситься до пам'ятки археології та є культурною спадщиною Волині. Як можна продавати те, що має свою унікальність, історію та надважливе значення для громади? Ця територія належала людям роками, це недоторканне багатство, котре ми повинні зберегти та відстояти», - говорить свободівець.

Тому депутати просять вжити вичерпних заходів, аби запобігти будь-яким рейдерським спробам щодо вилучення земель територіальних громад в обхід самих органів місцевого самоврядування, а також вимагають притягнути до відповідальності осіб, які організували вищезазначений аукціон та готували документи щодо продажу спеціального дозволу користування надрами Старо-Вижівського родовища, яке розташоване на території Старовижівської територіальної громади в межах Ковельського району Волинської області.

Нагадаємо, Державна служба геології та надр України виставила на торги спецдозвіл на користування надрами на території Старовижівщини. Аукціон відбувся 17 січня 2024 року. Ідеться про спеціальний дозвіл на 20 років на видобуток піску у Старовижівському родовищі, яке розташоване на відстані 1,5 км на захід від селища Стара Вижівка. Його площа – майже 160 гектарів. Продали лот за 4 271 000 гривень. Переможцем стало товариство з обмеженою відповідальністю «Сандекс», зареєстроване у Львові. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити