image
 |  716 19 Січня 2024 | 19:26

Резонансний продаж надр на Старовижівщині: у Волиньраді відреагували на скандал

В час, коли наші Захисники боронять українську державу на східних рубежах, волиняни на місці змушені відкривати ще один свій фронт боротьби за справедливість. Нещодавно Старовижівську громаду та й всю Волинь, сколихнула скандальна новина про продаж спецдозволу на користування надрами в межах археологічної пам’ятки «Семенова гора». Такі дії в період повномасштабного вторгнення є недопустимими та абсурдними. Хтось, прикриваючись війною, вирішив, що настав зоряний час для дерибану українського національного багатства.

Про це на сторінці у facebook написав перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук (ВО "Свобода").

"Вважаю, що організатори аукціону не мали ніякого морального та законного права виставляти на продаж те, що людям належало поколіннями. Цей об'єкт неможливо оцінити у грошовому еквіваленті, адже він має історичне та природне значення.

Згадане родовище належать до пам’ятки археології «Галина Воля – 1» − стоянки доби мезоліту, яка розташована в урочищі Семенова гора і внесена до Переліку ноовиявлених об’єктів археологічної спадщини Волинської області. Більше того, Семенова гора – об’єкт культурної спадщини, так званий туристичний магніт громади.

Організувати аукціон в обхід селищної ради та її мешканців – це рейдерство. Тим огидніше воно, коли проводиться під час війни. До чого ми тоді йдемо? Що скоро виставлятимемо на аукціон національні парки і заповідники?

Ніхто і ніколи не мав і не матиме права нищити, продавати та забирати у громади те, що по праву їй належить.

Сьогодні, не тільки Старовижівщина повинна, як ніколи об’єднатися, але й вся громадськість Волині, задля того, аби відстояти цей клаптик землі. Зберегти його від загребущих лап тих, для кого основна цінність життя носить винятково матеріальний вимір.

Вірю у мудрість та виваженість правоохоронних органів, до яких селищна рада планує скерувати пакет документів, аби відмінити результати торгів.

Разом з колегами з фракції ВО "Свобода" у Волинській обласній раді висловлюємо свою підтримку у цій боротьбі. Переконані, що тільки об’єднавши усі зусилля, можна протистояти рейдерському свавіллю новітніх нуворишів. Правда – на стороні народу!" - йдеться у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал на Волині: спецдозвіл на користування надрами у Старовижівській громаді таки продали

Нагадаємо, Державна служба геології та надр України виставила на торги спецдозвіл на користування надрами на території Старовижівщини. Аукціон відбувся 17 січня 2024 року. Ідеться про спеціальний дозвіл на 20 років на видобуток піску у Старовижівському родовищі, яке розташоване на відстані 1,5 км на захід від селища Стара Вижівка. Його площа – майже 160 гектарів. Продали лот за 4 271 000 гривень. Переможцем стало товариство з обмеженою відповідальністю «Сандекс», зареєстроване у Львові. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити