image
 |  20 27 Липня 2021 | 22:24

До історії Торчинської громади або Чого треба їхати на «Торчинський ярмарок»? (ФОТО)

31 липня, в суботу, на Волині відбудеться потужне театралізоване дійство під назвою «Торчинський ярмарок». Гості фестивалю, через історію, театр та кулінарні традиції зможуть відчути атмосферу, яка панувала в волинських містечках XVI-XVII ст. Під час лекцій та екскурсій гості ярмарку дізнаються більше про історію Торчина та населених пунктів Торчинської громади.

Захід стане чудовою можливістю привернути увагу до збереження історії та пам’яток Торчинської громади, – пише волинська дослідниця Тетяна Яцечко-Блаженко.

Ярмарок в Торчині, 1914 р. На фото відомий лірник на Волині – Адам Шковорода (з фондів Торчинського музею).

Справжньою скарбницею громади є музей, який знаходиться в самому серці Торчина. Там зберігається багато цінних експонатів, які є свідками давньої історії цього регіону. Торчинський історико-краєзнавчий музей був заснований 23 березня 1957 року, а офіційно відкритий 17 вересня 1960 року. Унікальністю музею є те, що майже всі експонати Майже всі експонати знайдені у, або поблизу Торчина.

У липні 2013 року рішенням Луцької райради музею було присвоєно звання імені Григорія Гуртового, який був засновником, керівником цього музею, переважна більшість експонатів в музеї знайдені саме ним на теренах регіону. До вашої уваги кілька ретро світлин із колекції музею. На першій можемо побачити торчинський ярмарок зразка 1914 року. На фото знаний на Волині лірник на ім’я Адам Шковорода. Інше фото 1933 року показує якою була центральна частина Торчина, точніше його забудова у міжвоєнний період. Під час лекцій на фестивалі обов’язково покажемо більше ретро світлин із історії Торчинської громади.

Церква в селі Смолигів, збудована в 1743 році. Листівка 1916 року.

У процесі підготовки до фестивалю було знайдено чимало цікавих документів, фотографій, малюнків, які можуть більше розповісти не лише про минуле Торчина, а й сусідніх населених пунктів. Досить цікавим є малюнок храму із села Смолигів. Він підписаний як «Церква в селі Смолигів, збудована у 1743 році». Смолигів входить сьогодні до складу Торчинської громади. І там справді збереглась Свято-Миколаївська церква 1743 р. і дзвіниця XVIII ст. Храм в Смолигові належить до зразків архаїчної церковної архітектури. Проте пізніше храм був перебудований, зокрема, його верхня частина. До речі, до нашого часу зберігся напис – дата побудови церкви. Ця волинська церква є цінним пам'ятником архітектури національного значення.

До складу Торчинської громади входить село Усичі. В колекції Австрійського державного архіву вдалось розшукати фото часів Першої світової війни, яке показує забудову в Усичах. Будівля схожа на заїжджий двір чи корчму, яка ймовірно, знаходилась десь над дорогою. Про корчми та їх власників теж будемо розповідати під час лекцій та екскурсій на фестивалі. До речі, уродженцем села Усичі є найвідоміший волинський архітектор в останні роки існування Російської імперії - Мар’ян Перетяткович. Волинський зодчий народився 23 серпня 1872 року на території, яка зараз входить в склад Торчинської громади. Також в Усичах до нашого часу зберігся православний храм XVIII ст. – церква Святого Стефана. Відомо, що храм був зведений у 1795 році.

Забудова в селі Усичі, період Першої світової війни, 1916 р.

Маємо надію, що наслідком проведення фестивалю в Торчині буде поява традиції ярмаркування та поява нових туристичних маршрутів селищами та селами регіону.

В програмі фестивалю «Торчинський ярмарок» передбачені цікаві квести для дітей, фотосесії, драйвовий концерт із старовинними інструментами, чимало бувальщин, побрехеньок і фарсів. На гостей чекатиме також великий ярмарок за участі майстрів народних ремесел, таких як гончарство, лозоплетіння, ковальство. Справжні сюрпризи чекають любителів волинської кухні. Організатори обіцяють свято для смакових рецепторів.

Посилання на програму фестивалю «Торчинський ярмарок» - https://www.facebook.com/torchynfair/photos/a.106668391676164/121103776899292/

Містечко Торчин, центральна вулиця 3 Мая, 1933 р. (з фондів Торчинського музею).

Матеріал підготовано для проєкту «Театралізований фестиваль «Торчинський ярмарок», що реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму. Організовують подію ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль» та Торчинська громада. Активно підтримують ідею фестивалю компанія Nestlé та ініціативна група виробників "Багатий Бодня". Театралізація – незалежний театр «ГаРмИдЕр».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У музеї-скансені на Волині жнуть жито, яким перекриватимуть дах старовинної хати (ВІДЕО)

Театралізований фестиваль «Торчинський ярмарок».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити