image
 |  4 27 Липня 2021 | 21:41

У музеї-скансені на Волині жнуть жито, яким перекриватимуть дах старовинної хати (ВІДЕО)

У Рокинівському музеї історії сільського господарства Волині-скансені, що неподалік Луцька, почали заготовляти жито, аби перекрити дах старовинної хати.

Про це розповів «Суспльному» директор Музею Роман Ковальчук.

«На території Рокинівського музею просто неба є 5 старовинних хат, три з яких перекрили очеретом», — каже директор Роман Ковальчук. «З заготовленого жита робитимуть стріху на хаті, яка привезена з волинського Полісся. Цей будинок, — розповідає, — належав заможним людям».

Спочатку жито жнуть серпами. Вперше це робить працівниця музею Любов Журавель. Розповідає, що раніше бачила, як це робили у її сім'ї, але сама ніколи не пробувала:

«Трохи складно, треба витягувати жито, після грози повилягало. Обережно треба стежити, щоб пальці не підставити».

Після заготівлі жито обмолотять, а потім будуть складати у снопи та самотужки перекривати хату, - каже працівник Рокинівського музею-скансена Володимир Шрамко. Чоловік уже має досвід перекриття старовинних хат, як знаходяться у Рокинях очеретом, нині буде освоювати нову технологію. Каже: вчився через відео-урокив Інтернеті. Додає технологія така: перший шар, якщо знизу криється, то стеблом догори, а потім стеблом вниз, щоб вода стікала по стеблу, а перший це для того, щоб рівний дах був.

В які терміни дах хати накриють, директор музею не озвучив. Усе залежить від того, як швидко опанують технологію покриття соломою

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блискавки атакують: волинські рятувальники ліквідували 2 пожежі у житловому секторі (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити