image
 |  5 29 Січня 2024 | 15:17

Інфляція пришвидшиться: НБУ дав прогноз щодо зростання цін

У найближчі місяці в Україні очікується помірне зростання споживчих цін, прогнозує Національний банк.

Водночас у другій половині року інфляція прискориться, заявив голова НБУ Андрій Пишний під час телемарафону.

"Упродовж найближчих кількох місяців інфляція буде в доволі безпечному діапазоні від 4 до 6 відсотків. Наприкінці 2024 року інфляція становитиме вже 8,6 відсотки", - сказав він.

Із середини року інфляція пришвидшиться через вичерпання ефектів високих минулорічних врожаїв. Додатково на ціни тиснутиме подальше відновлення споживчого попиту, а також перенесення витрат бізнесу на споживчі ціни, зокрема через усе ще високі безпекові ризики та підвищення зарплат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові горів геріатричний пансіонат: загинув літній чоловік

"Станом на кінець 2023 року інфляція на рівні 5,1 відсотки - це фактично ціль, яку НБУ, як інституція, що відповідає за монетарну політику, визнав для себе як певний інфляційний таргет. Але з початку війни ми відмовилися від інфляційного таргетування і перейшли в режим антикризового управління. Залишаємо облікову ставку на рівні 15 відсотків саме заради того, щоб інфляція, яка може пришвидшитися протягом 20224 року, була контрольованою і досягла своєї цілі вже у 2025 році", - пояснив Пишний.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити