image
 |  2 22 Листопада 2021 | 07:11

«Кожна смерть на Майдані недаремна», – спогади родини волинян про Революцію Гідності (ВІДЕО)

Євромайдан на Театральному майдані у Луцьку у 2013 році об’єднав людей різного віку і професій. Комендантом майдану в Луцьку під час Революції гідності був волинський фермер, представник ВО "Свобода" Микола Собуцький, який також декілька разів їздив на протести у Київ.

60-річний Микола Собуцький приїхав у Луцьк із села Коршів Луцького району в листопаді 2013-го, аби підтримати сина і залишився тут разом із ним.

"Син Микола був одним з тих, хто першим поставив намет і ми принесли з дружиною йому гарячий чай, картоплю у мундирах. Потім зрозуміли, що потрібно вставати поряд", – говорить учасник Євромайдану Суспільному.

Молодший Микола Собуцький на майдан прийшов, щоб висловити невдоволення діям тодішньої влади. Каже: коли побачив, що волиняни почали розбивати наметове містечко на Театральному майдані, то зрозумів, що акція буде тривалою.

"Наступний переломний момент був, коли почали відкривати кримінальні справи, в тому числі й на мене. Пред’явлено було три статті: це заклики, що призвели до непорядку в суспільстві, захоплення адмінбудівель. Мені представник поліції каже: ми тебе шукаємо, як ти повернувся, але я був певен, що нічого не буде загрожувати. Мене обурили дії нашої прокуратури, наших прокурорів, які були готові виконувати вказівку і закривати активістів", – розповів молодший Микола Собуцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Їхня брехня принижує. Захистимо нашу гідність», - на Майдані Незалежності активісти розгорнули банер

Зі слів Миколи Собуцького старшого, для нього знаковим став момент, коли з приміщення Волинської облдержадміністрації 2 грудня 2013 року винесли перевернутими портрети тодішнього президента Януковича.

"Це для мене було усе, що тому режиму не втриматися ні танками, ні водометами, нічим, що він для нас не президент", – зазначив волинянин.

Одна з цінностей, яку дала Революція Гідності, – усвідомлення українцями ворога для України. Микола Собуцький, який воював на російсько-українській війні, говорить: Євромайдан в Україні відбувся недаремно.

"Кожна смерть на Майдані не є даремною. Не так було важливо валити ті пам’ятники, Леніну і так далі, просто треба було, щоб ці пам’ятники впали у людей в голові", – говорить учасник Євромайдану Микола Собуцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У День Гідності та Свободи в Луцьку вшанували Героїв Небесної сотні (ФОТО)

"Зараз же важливо пам’ятати усіх, хто віддав життя за незалежність країни під час революційних подій і на війні на Сході", – додав старший Микола Собуцький.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити