image
 |  13 16 Жовтня 2020 | 10:34

Микола Федік: Маємо жити не сьогоднішнім днем, а думати про перспективи Луцька*

Перший етап децентралізації завершився. Після 25 жовтня ми прокинемося у новій адміністративно-територіальній реальності. У Волинській області залишиться лише 4 райони. Територія регіону буде поділена на 54 об’єднані територіальні громади. Однією з яких стане Луцька міська ОТГ.

У попередні роки основною проблемою і загрозою для розвитку Луцька була його незначна площа. Обласний центр Волині був найменшим серед усіх обласних центрів України, за винятком Ужгорода. Це серйозно обмежувало його потенціал та можливості. І фактично перекреслювало будь-які ідеї про появу індустріального парку, великих підприємств та залучення серйозних інвесторів.

Зараз ситуація, на перший погляд, змінилася. Територія Луцької міської ОТГ дорівнюватиме близько 350 кв км. Для порівняння: площа Рівненської міської ОТГ після приєднання селища Квасилів становитиме менше 70 кв км. До складу Луцька увійдуть нові населені пункти. Зросте не лише площа, а й кількість населення громади. Та це не означає, що можна заспокоюватися і відпочивати на лаврах. Велика територія не гарантує автоматичного зростання потенціалу Луцька. Це лише шанс вийти на інший рівень розвитку і прискоритися. Стати економічним, культурним, туристичним, інноваційним центром.

Адміністративна реформа в Україні ще не завершилася. Не всі існуючі зараз ОТГ залишаться на карті через 5 років. Хтось виявиться фінансово неспроможним. А когось просто приєднають до більш потужної громади. Доля областей також точно невідома. Хтозна, можливо у 2025 році ми обиратимемо Волинську обласну раду, яка працюватиме не у Луцьку, а у Рівному. А Луцьк перетвориться у один з районних центрів Великої Волині.

Чи зможе Луцьк у майбутньому зберегти за собою статус обласного центру? Або стане містом, яке увійде до складу іншої області? Хтось скаже: та це не так важливо. Але історія показує, що адміністративний статус міста має значення.

Наведу яскравий приклад. Всі знають місто Кам'янець-Подільський. Це відносне невелике, хоча і затишне місто, з відомою фортецею і населенням близько 100 тисяч осіб. Воно входить до складу Хмельницької області і за економічним потенціалом значно поступається нинішньому обласному центру. Але були часи, коли все було інакше.

У 1797 - 1914 роках Кам'янець-Подільський був центром Подільської губернії. Саме статус міста як адміністративного центру сприяв його активному розвитку. На початку XX століття Кам'янець був 50-тисячним містом із розвинутою на той час промисловістю та активним культурним життям. За кількістю населення він перевищував Вінницю і був удвічі більший за Хмельницький. Але після Першої світової війни часи змінилися. Кам'янець-Подільський втратив статус адміністративного центру. Правда, у 1937 - 1941 році тимчасово Кам'янець-Подільська область була відновлена. Щоб 12 травня 1941 року зникнути назавжди. З того часу місто остаточно втрачає статус регіонального центру Поділля і стає провінційним.

У Луцька є два шляхи - наслідувати приклад Кам'янця-Подільського і в майбутньому перетворитися у скромне провінційне місто на узбіччі транспортних шляхів і активного ритму 21-го століття. Хоча і з власним замком та історичними будівлями. Або ж розвиватися як сучасний економічний, адміністративний, туристичний і логістичний центр. Та сповна використовувати свій потенціал і вигідне географічне розташування. Особисто мені більше до вподоби другий варіант.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микола ФЕДІК: Луцьк має стати центром Великої Волині

Будьмо відверті: сьогодні Луцьк відстає за темпами розвитку від багатьох обласних центрів України. Я не говорю зараз про ремонти вулиць, прибудинкових територій, лампочки чи нові лавочки та сквери. Мова про глобальні речі, які у майбутньому будуть визначати, чи заслуговує Луцьк на те, щоб стати центром Великої Волині.

Інші міста будують повноцінні окружні дороги у дві смуги. Шукають інвесторів для відновлення роботи аеропортів. Знаходять кошти на будівництво нових мостів і транспортних розв’язок. Приваблюють великий бізнес вигідними умовами для відкриття потужних підприємств. Акумулюють можливості для реалізації проєктів індустріальних парків. Прискорено розвивають туристичну галузь. Врешті-решт, будують нові дитсадки та школи. А що з цього робиться у Луцьку? Нічого.

У моїй передвиборчій програмі на посаду міського голови є пункти, які стосуються стратегічних питань розвитку Луцька. Лише серйозні цілі здатні додати драйву і прискорити розвиток міста. Ми маємо жити не тільки сьогоднішнім днем, а й думати про перспективу. Яким буде місто за 5 чи 10 років.

Переконаний: ми спільно маємо працювати над розвитком Волині та її обласного центру. Залучати інвестиції, розбудовувати інфраструктуру, активно покращувати транспортне сполучення Луцька з іншими регіонами та країнами. Треба відійти від провінційно-містечкового мислення, ставити перед собою амбітні цілі та досягати їх. Від цього виграє не лише Луцьк, а й вся волинська громада. Бо якщо наше місто одного дня втратить статус обласного центру, то це може бути назавжди.

Микола Федік, кандидат на посаду міського голови Луцька від ВО «Свобода»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити