image
 |  0 19 Січня 2021 | 14:21

Нацбанк вводить в обіг монету до 150-річчя Лесі Українки

Національний банк з 21 січня 2021 року вводить в обіг пам'ятну монету номіналом у 20 гривень до 150-річчя всесвітньо відомої письменниці Лесі Українки.

Про це повідомили у пресслужбі регулятора.

Так, на лицьовій частині монети, поруч з написом «Україна» та малим державним гербом, розміщено композицію «що символізує яскравий, емоційний, багатий світ поезії Лесі Українки: ліворуч на дзеркальному тлі – стилізовані під свічки образи чоловіка та жінки; праворуч – ключ журавлів, над яким номінал та рік карбування монети 20 гривень, 2021».

На реверсі монети зображено портрет письменниці на тлі стилізованих гілок з листям та викарбувані роки життя: 1871/1913, а також написи «Леся Українка, Л. Косач-Квітка».

Верховна Рада у лютому 2018 року ухвалила постанову про відзначення на державному рівні 150-річчя від дня народження письменниці Лесі Українки 25 лютого 2021 року. Також увесь 2021 рік оголошено роком Лесі Українки.

Згідно з рішенням Міністерства культури до ювілею письменниці, заплановано проведення реставрації «Будинку Косачів» у Луцьку та Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки, а також капітального ремонту «білого» та «сірого» меморіальних будиночків Колодяжненського літературно-меморіального музею.

Також Мінкульт, разом з Міністерством закордонних справ, планують проведення низки міжнародних комунікаційних кампаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2021 – це рік 150-річчя Лесі Українки, а не «прохід опєрработніка» з «йолкою в Кремлі», – лучанка Оксана Забужко

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити