image
 |  11 30 Травня 2019 | 13:21

Перші 10 військових священиків на Волині отримали статус капеланів-добровольців

Комісія з визнання статусу бійців-добровольців АТО/ООС при Волинській обласній раді надала  статус капеланів-добровольців першим десяти військовим священикам.

Як інформує «ВолиньUА», відповідне рішення комісія прийняла на своєму засіданні 30 травня 2019 року. 

Як зауважив голова комісії, перший заступник голови Волинської обласної ради, свободівець Олександр Пирожик, на сесійному засіданні 16 травня 2019 року депутати Волиньради внесли зміни у попереднє рішення обласної ради від 20.12.2018 № 22/57 «Про визнання статусу бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету в російсько-українській війні» внесли зміни, доповнивши пункт 1 рішення, після слів «правоохоронними органами», словами «військових священиків (капеланів), які здійснювали свою діяльність у зоні АТО/ООС». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Капеланам-добровольцям на Волині теж надаватимуть спеціальний статус

Окрім того, за рішенням постійної депутатської комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, яку очолює свободівець Анатолій Вітів, до цього рішення облради також внесли доповнення, згідно з яким бійцям-добровольцям можуть надавати відповідний статус посмертно.

Таким чином, з`явилися правові підстави для розгляду та задоволення відповідних заяв військових священиків та родичів бійців-добровольців. Відтак, комісія розглянула і задовольнила 10 заяв військових священиків, які добровільно пішли на фронт російсько-української війни капеланами – нести нашим бійцям Слово Боже і дбати про їх духовне здоров`я. Серед них – і голова громадської організації «Військові капелани Волині» Михайло Бучак. 

Секретар комісії, директор департаменту соціального захисту населення Волинської обласної державної адміністрації Оксана Гобод також запропонувала розглянути заяву матері загиблого бійця ДУК «Правий сектор» Юрія Федчука щодо надання йому статусу бійця-добровольця (посмертно). Комісія одноголосно задовольнила цю заяву і прийняла рішення видати заявниці спеціальну довідку, яка дасть змогу матері бійця отримувати відповідні грошові виплати з обласного бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще семеро бійців-добровольців отримують від Волиньради спеціальний статус

«ВолиньUА» нагадує, рішення "Про визнання статусу бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету в російсько-українській війні" обласна рада прийняла на на 22 сесії 20 грудня. Цим документом затверджено ПОРЯДОК визнання бійців-добровольців АТО/ООС. Саме в ПОРЯДКУ вказано перелік документів, які повинні надавати добровольці:

- довідку керівника добровольчого формування про особу-заявника, що входив чи входить до складу добровольчого формування, із зазначенням терміну перебування в зоні АТО/ООС;

- письмові свідчення не менше двох свідків із числа осіб, які разом з такою особою брали участь в АТО/ООС та отримали статус учасника бойових дій, або інваліда війни, учасника війни, відповідно до Закону України «Про статус ветерана війни, гарантії їх соціального захисту», що підтверджують участь в АТО/ООС особи-заявника;

- інші матеріали, які засвідчують безпосередню участь у бойових діях у російсько-українській війні (фото-, відеофіксація) (за наявності);

- висновок/характеристику громадської організації (за наявності);

- документи, що підтверджують факт отримання поранення чи контузії під час участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення в районах бойових дій у складі добровольчих формувань (у разі необхідності);

- копію паспорту;

- копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

- дві фотокартки розміром 3 см х 4 см;

- заяву встановленого зразка.

Відповідні документи потрібно буде приносити в кабінет 516 Департаменту соціального захисту населення Волинської ОДА (контактна особа - Наталія Семенюк).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити