image
 |  7 13 Червня 2020 | 10:18

Раунд — за базарниками: після шарпанини муніципали забрали техніку з Центрального» ринку Луцька

12 червня вкотре «спалахнуло» на «Центральному» ринку Луцька. Працівники Департаменту муніципальної варти намагалися розпочати демонтаж конструкцій, була штовханина, зрештою, «муніципали» відступили. Та чи надовго?

12 червня о 16-й годині Луцька міська рада вирішила провести позачергове засідання виконкому. Сьогодні ж про нього повідомила. Питання одне – демонтаж конструкцій на «Центральному» ринку. У зв’язку із карантином засідання відбувалося в онлайн режимі, відтак, зрозуміло, що без участі преси і громадськості, - інформує "Волинь.Правда".

Дізнавшись про те, що виконавчий комітет планує прийняти рішення про демонтаж кіосків, які розташовані на території «Центрального» ринку, голова правління Волинської обласної спілки споживчих товариств Марта Кандиба намагалася потрапити на прийом до виконуючого обов’язки міського голови Луцька Григорія Пустовіта. Спочатку чиновники міської ради повідомили, що мер прийме Марту Кандибу після закінчення засідання виконавчого комітету. Однак щойно члени комітету ухвалили рішення, чиновник повідомив, що Григорій Пустовіт сьогодні нікого не прийматиме. На прохання ознайомитися із текстом ухваленого рішення, посадовець зазначив, що воно буде розміщене на офіційному сайті міської ради.

Отже, ніхто не знає, яке рішення прийняв виконком Луцької міської ради, оскільки воно не опубліковане. А оскільки воно не опубліковане, то, згідно із законодавством, не вступило у законну силу, а отже не підлягає виконанню. Та схоже для Департаменту муніципальної варти це не проблема, адже не встигли політики закрити засідання виконкому, як важка техніка «муніципалів» вже чатувала на ринку. Кілька десятків інспекторів муніципальної варти, стільки ж поліції і підприємці. Разом – більше сотні людей зібралися на «Центральному» ринку. Не обійшлося без словесних перепалок та шарпанини. На вимогу представників Спілки захистити приватне майно підприємців, поліцейські відповіли стандартними заученими фразами – вони тут, щоб забезпечити громадський порядок, перешкоджати діям муніципальної варти не мають права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підприємці — на даху контейнерів та поліція: на Центральному ринку — знову скандал (ФОТО)

У підприємців своя точка зору – мовляв, поліція на ринку тільки для того, щоб не побили «муніципалів». На місце прибув юрист Луцької міської ради, який намагався доводити свою позицію про те, що, нібито, кіоски, які приїхали зносити, розташовані на території незаконно. Правника не зміг відповісти на питання людей про порядок оскарження рішення виконавчого комітету, яке навіть не опублікували на сайті. Юрист привіз із собою його текст і лиш констатував право підприємців на оскарження.

Натомість голова правління Спілки Марта Кандиба нагадала юристу міськради, що судовий спір між Спілкою та Луцькою міською радою триває і наразі розглядається Верховним Судом України, який призупинив виконання рішення судів першої та апеляційної інстанції. Та нагадала, що на території ринку Волинська облспоживспілка володіє цілісним майновим комплексом, право власності на який зареєстроване у законному порядку і цілісність якого не може бути порушена. Та юрист лиш повторив позицію міськради, яка, схоже, базується на тому, що не помічає рішення про державну реєстрацію права власності на цілісний майновий комплекс.

Окрім того, юрист нагадав, що 1 червня працівники Департаменту муніципальної варти розклеїли на кіосках повідомлення про демонтаж. На що підприємці відповіли, що підстав для демонтажу їхнього майна немає, а порядок дій має бути зовсім іншим: спочатку приймається рішення про демонтаж, про що повідомляються підприємці, аби вони мали можливість це рішення оскаржити. Порядок дій, який обрала міська рада, фактично позбавляє підприємців права на оскарження рішення виконкому, а отже й конституційного права на захист. 

Допоки тривала суперечка між юристом спілки та юристом міськради, «муніципали» кілька разів спробували розпочати демонтаж, однак, щоразу підприємці чинили активний спротив. Кілька разів відбувалася штовханина, проте, ситуація залишилася контрольованою, поліція нікого не затримувала. Протистояння тривало близько трьох годин, після чого важка техніка залишила ринок, за машинами пішли інспектори муніципальної варти, а згодом і поліція. А ось підприємці зібралися чергувати на ринку цілу ніч, бо добре пам’ятають нічний погром грейдерами, тож, кажуть, не допустять, щоб таке повторилося. А воно, безумовно, повториться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Слуга народу» з Волині «кинув» колег і не з’явився до шахтарів через страх за своє життя, — Волинець

«На дану територію прибули незрозумілі активісти та «молодики», що заважають даним закодам та провокують бійки. В разі продовження протистояння, департамент застосує тяжку техніку», – повідомляє Департамент мунварти на свої сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, суперечка між Луцькою міською радою та Волинською обласної споживчою спілкою, яка обслуговує «Центральний» ринок, триває вже більше року. Міська рада не продовжила договір оренди земельної ділянки під ринком і планує створити біля Замку Любарта туристичну зону, а ринок перенести в інше місце. Вважаючи відмову продовжити договір оренди землі незаконною, Спілка звернулася до суду та виграла його. Суд присудив продовжити дію договору оренди на рік. Однак це спричинило новий спір – з приводу обрахунку строку дії нового договору.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити