image
 |  320 18 Червня 2024 | 12:21

Резонансний продаж надр на Старовижівщині: дозвіл на розробку кар’єру хочуть скасувати

Ковельська окружна прокуратура намагається оскаржити аукціон з продажу дозволу на видобуток піску у Старо-Вижівському родовищі. У січні 2024 року дозвіл продали львівському підприємству «Сандекс». Правоохоронці стверджують, що територія видобутку розташована у заповідній зоні. Натомість Державна служба геології та надр України заявляє, що не мала причин відмовитися від торгів.

Про це йдеться в ухвалі Господарського суду міста Києва від 22 травня 2024 року. Підготовче засідання у справі призначили на 24 червня, - пише Сила правди.

У січні 2024 року Державна служба геології та надр України провела торги, на які виставила спеціальний дозвіл на видобуток піску зі Старо-Вижівського родовища. Ділянка розташована на відстані 1,5 кілометра від селища Стара Вижівка у Ковельському районі, а її площа сягає майже 160 гектарів. Дозвіл на розробку родовища продавали на аукціоні строком на 20 років, початкова ціна складала 4,15 мільйона гривень.

На торги прийшло двоє учасників: підприємство «Волинь холод», яке запропонувало 4,16 мільйона гривень та товариство з обмеженою відповідальністю «Сандекс» з початковою пропозицією 4,24 мільйона гривень. Під час торгів «Волинь холод» збільшило пропозицію до 4,25 мільйона гривень, а фірма «Сандекс» – до 4,27 мільйона і перемогла з цією ціною.

25 січня 2024 року Державна служба геології та надр України уклала з підприємством договір на продаж спецдозволу, який оформили у лютому. В результаті зчинився скандал, адже з’ясувалося, що піщаний кар’єр хочуть влаштувати у заповідній зоні.

На початку травня у Волинськй обласній прокуратурі підтвердили, що родовище розташоване у межах лісового фонду Дубечненського лісництва філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» на території загальнозоологічного заказника місцевого значення «Смолярівський». А тому його розробка може призвести до знищення об’єкта природно-заповідного фонду.

«Окрім того, родовище знаходиться на пам’ятці археології «Галина Воля-1» – стоянці доби мезоліту в урочищі «Семенова Гора», яка внесена до Переліку нововиявлених об’єктів археологічної спадщини Волинської області і взята під охорону держави», – йшлося у повідомленні правоохоронців.

Відтак, прокуратура звернулася з позовом до Господарського суду міста Києва. Зокрема, Ковельська окружна прокуратура вимагає скасувати наказ Держгеонадр, яким затвердили перелік ділянок, дозволи на які планувалося виставити на аукціон. Також правоохоронці наполягатимуть у суді на скасуванні результатів аукціону, визнанні недійсним договору купівлі-продажу між Державною службою геології та надр і фірмою «Сандекс» та визнанні недійсним самого дозволу.

Відповідачами у цій справі стали Держгеонадра України та товариство з обмеженою відповідальністю «Сандекс». Своєю ухвалою суд призначив підготовче засідання у справі на 24 червня 2024-го.

З оприлюднених на аукціоні документів відомо, що Старо-Вижівське родовище піску виявили під час пошуково-оцінювальних робіт, проведених ще у 1987-1989 роках. Попередню і детальну розвідку родовища виконала у 1990-1993 роках Рівненська геологорозвідувальна експедиція ВГО «Північукргеологія». На ділянці тоді було пробурено 215 пошукових та 75 розвідувальних свердловин. За результатами цих робіт Державна комісія України по запасах корисних копалин у 1994 році затвердила балансові запаси піску родовища та визнала його підготовленим до промислової розробки.

Разом з тим, за повідомленням Старовижівської селищної ради, у 1991 році було прийняте рішення про створення заказника «Смолярівський», який охопив цю територію. Тут працювали й археологи, які знайшли в урочищі «Семенова Гора» стоянку доби мезоліту. У 2009 році цю пам’ятку аргеології внесли до переліку нововиявлених об’єктів археологічної спадщини Волинської області.

«Це родовище, «Семенова Гора», розроблялося до того часу, поки не знайшли стоянку. Як тільки знайшли стоянку, то родовище одразу ж закрили і перенесли в інше місце. Тоді вже ніхто не звертався, бо там була знахідка. І це родовище знаходиться ще на території «Смолярівського» заказника», – пояснює голова Старовижівської селищної ради Василь Камінський.

Чому дозвіл на розробку родовища все ж вирішили виставити на торги, «Сила правди» запитала в Державній службі геології та надр України. А там повідомили, що аукціон ініціювало саме підприємство «Сандекс» і держслужба нібито не мала причин для відмови.

«13.10.2023 року до Держгеонадр надійшла заява з доданими до неї документами товариства з обмеженою відповідальністю «Сандекс» (далі – ТОВ «САНДЕКС») від 13.10.2023 № 1 (вхідний Держгеонадр від 13.10.2023 № 219-ПР/1-23) щодо ініціювання продажу спеціального дозволу на користування надрами на аукціоні Старо-Вижівського родовища, яке розташоване у Ковельському районі Волинської області (…).

Вищевказана заява ТОВ «Сандекс» була опрацьована відповідно до вимог Кодексу та Порядку. Наказом Держгеонадр від 27.12.2023 № 672 «Про затвердження переліку ділянок надр, спеціальні дозволи на користування якими планується виставити на аукціон (електронні торги)» було затверджено перелік ділянок надр разом з відповідними програмами робіт, зокрема, в частині, що стосується Старо-Вижівського родовища. Враховуючи вищевказане, повідомляємо, що аукціон з продажу вищезгаданого спеціального дозволу на користування надрами підготовлено та виставлено на електронні торги відповідно до вимог Кодексу та Порядку», – йдеться у відповіді на інформаційний запит.

Так само не знайшли і підстав зняти лот з торгів. Як повідомили у держслужбі, причиною для цього мало б бути рішення суду, або ж скасування рішень Міндовкілля. Натомість уточнили, що підприємство «Сандекс» вже після отримання дозволу має здійснити процедуру оцінки впливу на довкілля, а без неї не зможе розпочати роботи.

У Старовижівській громаді зараз активно виступають проти видобутку піску на цій ділянці.

«По-перше, це відпочинкова зона для жителів, по-друге – заказник, і по-третє, ця територія дуже близько знаходиться до селища, яке розбудовується. Там дуже гарна екологія, і рідкісні рослини є, і все є. Якщо ми зараз знищимо цю територія, ми цього ніколи не поправимо. На сьогоднішній день прокуратура подала позов до суду і зараз ми чекаємо рішення суду», – каже Василь Камінський.

Зареєстроване у Львові ТОВ «Сандекс» було створене у вересні 2023 року. Його основним видом діяльності є добування піску, гравію, глин і каоліну. Підприємством володіє та керує львів’янин Ігор Яриш. Він також є співзасновником створеного у 2017 році підприємства «Львівська генерація» та власником створеного у вересні 2023 року ТОВ «Грітекс». У лютому 2024 року останнє підприємство змагалося у торгах за дозвіл на видобуток піску на ділянці Південна Вільбівненського родовища у Рівненській області. На цьому аукціоні ТОВ «Грітекс» зробило остаточну ставку у 10,1 мільйона гривень, але не перемогло.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити