image
 |  1291 18 Січня 2024 | 23:31

Скандал на Волині: спецдозвіл на користування надрами у Старовижівській громаді таки продали

Провели торги щодо продажу спецдозволу на користування надрами на території Старовижівської громади.

Трираундовий англійський аукціон, який оголосила Державна служба геології та надр України, відбувся 17 січня 2024 року, передає Район.Стара Вижівка.

Нагадаємо, ішлося про спеціальний дозвіл на 20 років на видобуток піску у Старовижівському родовищі, яке розташоване на відстані 1,5 кілометра на захід від селища Стара Вижівка. Його площа – майже 160 гектарів.

У протоколі електронного аукціону зазначили, що було два учасники. Переможцем стало товариство з обмеженою відповідальністю «Сандекс», зареєстроване у Львові. Організація запропонувала найвищу ціну – 4 271 000 гривень.

Зауважимо, Старовижівська селищна рада 9 січня 2024 року зверталася до Державної служби геології та надр України з вимогою скасувати цей аукціон, але торги все ж відбулися. Копію листа також направили до Спеціалізованої екологічної прокуратури.

Як ішлося у зверненні Старовижівської селищної ради, землі, на яких розташоване це родовище, належать до пам’ятки археології «Галина Воля – 1» − стоянки доби мезоліту, яка розташована в урочищі Семенова гора і внесена до Переліку ноовиявлених об’єктів археологічної спадщини Волинської області. У листі також написали, що Семенова гора – об’єкт культурної спадщини як туристичний магніт.

Зазначимо, що Семенова гора – улюблене місце зимового відпочинку жителів громади. Місцеві називають її «Старовижівський Буковель». Коли схили Семенової гори вкриті снігом, то на вихідних краянам іноді доводиться ставати у чергу, щоб проїхатися з її вершин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступник голови Волинської ОВА Юрій Гупало звільнений з посади

Крім того, Старовижівське родовище розташоване на території зоологічного заказника «Смолярівський», що охороняється відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

«На аукціон дозвіл на користування надрами виставила Державна служба геології та надр України. У Старовижівської селищної ради ніхто навіть погодження не брав. Ми підготували та направили пакет документів у Державну службу геології та надр України та Спеціалізовану екологічну прокурору що відміни аукціону. Відповіді ми не отримали. Готуємо документи для подання в прокуратуру щодо пред’явлення позову в суд для відміни результатів торгів. Будемо робити все можливе і неможливе», − каже начальник відділу організаційно-правового забезпечення Старовижівської селищної ради Андрій Марчук.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити