image
 |  13 28 Липня 2021 | 16:38

Що не так із соціологічним опитуванням про «адіннарот» групи «Рейтинг»?

Після прочитання питань про адіннарот в опитуванні групи "Рейтинг" згадав, що вже щось подібне бачив. Таким чином в СССР були сформульовані питання на референдумі 17 березня 1991 року.

І загальносовдепівське: "Считаете ли Вьі необходиьім сохранение Союза Советских Социалистических Республик как обновленной федерации равноправьіх сувереньіх республик, в которой будут в полной мере гарантироваться права и свободьі человека любой национальности?"

І уесесерівське: "Чи згодні Ви з тим, що Україна має бути в складі Союзу Радянських суверенних держав на засадах Декларації про державний суверенітет України?"

Тобто в питаннях не одне, а кілька запитань з нюансами-ловушками: ви за СССР (головне питання) чи ви за "абнавльонную фєдєрацію равнаправних сувєрєнних рєспублік", в якій до того ж будуть гарантовані права і свободи людини та ще й будь-якої національності?

Те саме в опитуванні (не референдумі! слава Богу!), яке проводила УССР: ви за СССР чи ви за те, щоб Україна жила на засадах Декларації про державний суверенітет України (тут робили акцент саме на Декларації)?

І подивіться – завдяки сл.п. Oleksiy Kurinniy це є на мапах – як в один день на протилежні питання по різному відповіли українці. А якщо згадаєте, що за вісім з половиною місяців 1 грудня 1991 року понад 90% громадян України підтримали Акт проголошення Незалежності, то побачите, якої сили була маніпуляція 17 березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олігарх — самопроголошений лідер опозиції. Це сюр

Така сама маніпуляція в питанні про адіннарот. Бо, насправді, там навіть не два, а три питання: про адіннарот, про належність до одного історичного простору і належність до одного духовного простору. Ви уявляєте широту тлумачень? Життя в СССР – це один історичний простір? А в Російській імперії?

Мета очевидна – продемонструвати, що багато українців за адіннарот. Хоча частина могла відповідати на інші – зашиті в цьому питанні – питання.

А далі висновки, які кому вигідно. В першу чергу замовникам. На останньому знятку про те, що "розбудова нації за лекалами Донцова отримала повне фіаско". Дарма, що, власне, за "лекалами Донцова" в Україні не будували. А згідно з ідеями Степана Бандери небагато зробили. Чого вартий лише демонтаж московського імперського монументу асвабадітєлям у Львові на 30-му році Незалежності! Вдумайтесь, 30 років у регіоні, який звали українським П'ємонтом, стояв московський імперський пам'ятник.

Тому не багато бандеризації, а мало було за час Незалежності в Україні. Але навіть та мала частка дуже дратує ворогів України, викликає у них сказ і бажання хоча б маніпуляцією збити українців з правильного – націоналістичного – шляху.

Андрій Мохник, депутат Верховної Ради України 7-го скликання, заступник голови ВО "Свобода".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити