image
 |  9 9 Липня 2018 | 07:01

Шацька ОТГ дивувала журналістів здобутками та смаколиками (ФОТО)

У Шацькій громаді – туристичній перлині українського Полісся – волинським журналістам розповіли про досягнення та плани і розкрили секрет випікання шацьких пончиків – смаколиків-візитівок озерного краю.
Про це «ВолиньUA» повідомила прес-служба Волинського РВ АМУ.
Прес-тур на тему «Шацька селищна ОТГ: переваги децентралізації та самостійного господарювання, здобутки і плани» для медійників організувало Волинське РВ Асоціації міст України в рамках проекту «ПУЛЬС», який АМУ втілює за підтримки USAID.


Захід розпочався із зустрічі з керівництвом ОТГ, зокрема, в.о. голови селищної ради та її секретарем Людмилою Цевух, членами виконавчого комітету, депутатами, долучився і голова Шацької РДА Василь Голядинець.
На початку зустрічі виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко наголосив, що громаду для прес-туру обирали не випадково, адже до її створення мають стосунок консультанти Офісу реформ, який діє при регіональному відділенні Асоціації міст України в межах проекту «ПУЛЬС».


– Шацька ОТГ, на сьогодні, одна з кращих громад Волині.  На її прикладі хочемо показати переваги об’єднання, щоб ті, хто ще вагається могли пересвідчитися, що децентралізаційна реформа – це зміна життя на краще і цей процес незворотній. Тож, варто поспішати, щоб встигнути сісти хоча б у останній вагон децентралізаційного потяга, адже чекаючи незрозуміло чого втрачають не лише час, але й чималі гроші, – наголосив Самойленко.

Очільник району Василь Голядинець, звернув увагу присутніх на те, що у них і виконавча, і представницька влада, за об’єднання.




– Ми бачимо район у одній громаді, так як і передбачають останні зміни внесені до Перспективного плану розвитку територій Волинської області. Дискутували щодо формату чимало, але зійшлися на думці, що в нашому випадку район-громада, де мешкатиме близько 17 тисяч осіб, зможе дати собі раду, а дробити невелику територію на кілька громад і збільшувати чиновницький штат недоцільно, – сказав він.



На думку чиновника, який свого часу не один рік пропрацював сільським головою, нинішні сільради віджили своє. Як приклад, навів негативний досвід господарювання Світязької сільради. З його слів, торік район отримав гроші на каналізування населених пунктів Світязької сільської та Щацької селищної рад, остання будучи вже ОТГ із завданням впоралась, а святязяни, на жаль, ні, бо не мають фахівців, які могли б осилити мільйонні проекти.

До речі, каналізування населених пунктів у районів завдання номер один, бо в сезон на відпочинок приїздить близько 200 тисяч відпочивальників. Каналізовані наразі лише частково Шацьк, урочища Гряда і Ступа, збудували першу чергу сучасних очисних споруд пропускна спроможність яких 600 кубометрів на добу, а в планах будівництво другої черги на 1000 кубометрів. Уже розробили проект каналізування сіл Світязь, Пульмо та селища Шацьк. Будівництво вестимуть у межах проекту «Польща-Білорусь-Україна» і нині документи у Брюсселі на погодженні. Загальний кошторис робіт складе 6,4 мільйона євро.

– Чекаємо відповіді з Європи, але вже є з Києва приємна новина: Мінекології виділило на співфінансування цього проекту 25 мільйонів гривень, – розповів Голядинець.

В.о. голови Шацької селищної ради Людмила Цевух презентувала присутнім здобутки громади і наголосила, що децентралізація – реформа, якої так потребувала Україна і для їхньої громади, об’єднання стало поштовхом до кращого життя.
– Після об’єднання і перехід на прямі бюджетні відносини бюджет громади зріс утричі, а, станом насьогодні, за 2018 рік план надходжень через перевиконання початкових показників доходів бюджету вже зріс на 5,8 мільйона гривень, – каже пані Цевух.

Дізналися журналісти з перших вуст і про найближчі плани щодо розвитку ОТГ, а саме про капітальний ремонт дев’яти вулиць та шести тротуарів, будівництво світлофорного об’єкту, реконструкцію освітлення на восьми вулицях, завершення реконструкції парку в центрі селища та каналізування, капітальний ремонт опалення у дитсадку в Шацьку та в школі в селі Прип’ять, ремонт приміщень трьох будинків культури, селищної ради, встановлення огорожі довкола трьох шкіл та цвинтаря, реконструкцію з добудовою НВК-ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназії у Шацьку, облаштування у ОТГ чотирьох стадіонів, придбання шкільного автобуса, сміттєвоза та автогрейдера. І це ще не все…
Про розробку Стратегії громади, до якої мають стосунок і представники проекту «ПУЛЬС», розповів проектний менеджер Андрій Сичук. Він наголосив, що серед стратегічних цілей виписаних у документі: розвиток екологічно-безпечних секторів економіки, удосконалення структури для комфортного життя та відпочинку, використання курортно-рекреаційного потенціалу та розвиток людського.
Під час прес-туру журналісти оглянули місцевий ДНЗ, де діє 10 груп і в планах відкрити ще одну ясельну, селищний стадіон, місцеве комун підприємство, очисні споруди, відремонтований Будинок культури, сквер у центрі селища після реконструкції та інше.




Підготували шаччани для них і сюрприз – перший в історії громади майстер-клас із випікання шацьких пончиків, смак яких знають не лише на Волині та в Україні, але й за кордоном. Секретами приготування смаколиків поділилася працівник Будинку культури Тетяна Гаврось, пончистка з 10-річним стажем. Вітали гостей-медійників у Будинку культури, який після реконструкції виглядає дуже ошатно, із хлібом-сіллю, піснями його керівник Ніна Вирович із колегами та дякували, що не погордували та відвідали Шацьку селищну ОТГ.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити