image
 |  2 13 Лютого 2020 | 19:46

«Сильна» гривня коштувала бюджету 2,3 мільярда гривень, — Рахункова палата

Недонадходження до держбюджету через недоліки макроекономічного прогнозування, зокрема курсу гривні, у січні становили 2,3 млрд гривень.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан на засіданні Комітету ВР з питань бюджету, – передає прес-служба відомства.

"Звичайно, січень не є показовим, але певні висновки щодо виконання плану основних показників державного бюджету можу висловити. Основний висновок такий – рік новий, а проблеми ті самі", - сказав Пацкан.

"Почну з позитиву. Планові показники фінансування державного бюджету в частині надходжень, частка яких у загальному обсязі планових надходжень становить 48%, практично виконано. Йдеться насамперед про зовнішні та внутрішні запозичення і кошти від приватизації", – підкреслив він.

Натомість, за його словами, доходи загального фонду держбюджету не виконано на 13,8 млрд грн, або 24,5%.

"Таке суттєве невиконання спричинене насамперед низьким рівнем надходження митних платежів. Так, доходи, стягнення яких контролюють митні органи, не виконано на 7,9 млрд грн, або 30,4%.

Чому так сталося? Знову доводиться говорити про якість макроекономічного прогнозування, на чому Рахункова палата наголошує не один рік", - наголосив голова Рахункової палати.

Іншим чинником стало зменшення, порівняно з січнем попереднього року, імпорту товарів на 1% за умови прогнозованого на 2020 рік зростання на 11,3%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єдина «реформа» Зеленського – переселення клоунів 95 Кварталу у владу, – Анатолій Вітів

"Економічна правда" нагадує, за оперативними даними Державної казначейської служби про виконання бюджету у січні, доходи загального фонду державного бюджету становили 42,6 млрд гривень та були на 13,8 млрд гривень меншими за розпис.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити