image
 |  7 22 Червня 2021 | 22:46

Розповіли, чи вирішить потоп у Криму проблему дефіциту води

Через сильні зливи водосховища в окупованому Криму заповняться трохи і проблеми з водою все одно залишаться.

Про це "Апострофу" розповіла кримська активістка, еколог Марина Литвиненко.

За її словами, водосховища в Криму живляться від поверхневого стоку. І тут важливо, наскільки поверхневий стік наповнить водосховище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повінь у Ялті: декілька будинків повністю пішли під воду, постраждалих побільшало (ФОТО)

“Але в Криму такі гідрологічні особливості, що вода повинна спочатку заповнити карстові порожнечі в вапнякових масивах. Після того як вона там накопичиться, порода почне віддавати зайву воду в струмочки, річки і водоймища”, – зазначила еколог.

На її думку, водосховища заповняться трохи і проблеми все одно залишаться.

"Важливо враховувати, що водосховища наповнювалися також з підземних джерел, а підземні водоносні пласти в свою чергу поповнювалися з Північно-Кримського каналу. Це спеціальна система з декількома станціями, і на дні цього каналу була покладена система фільтрації. Та вода, яка текла через канал, поповнювала і підземні водоносні пласти", - пояснила еколог.

З огляду на те, що 80% води Крим отримував з Північно-Кримського каналу, то навряд чи водосховища можуть наповнюватися тільки дощами, додає Литвиненко.

До того ж, за її словами, вода залила не ті ділянки землі, які є водозбірними районами.

"Найбільший водозбірний район - Ай-Петрі. Також може бути ділянка степу, через який вода може просочитися вниз. Але зараз залиті вулиці і вода піде або в ливневки, або знайде вихід і потече вниз - до моря. Ми не знаємо, скільки ще випаде опадів, але в будь-якому випадку їх буде недостатньо для поповнення водоносних пластів ", - сказала еколог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Злива в Ялті змила у море купу сміття: купатися заборонили

Як повідомляв "Апостроф", зливи в Ялті також розмили всі пляжі, через що багато туристів вирішили покинути окупований півострів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити