image
 |  283 3 Травня 2024 | 15:47

Церква святого Миколая у Володимирі: історія та ретрофото

Місто Володимир. Фото з родинного альбому Анни Матвійок. Церква святого Миколая. На світлині ще є стара деревʼяна дзвіниця. Храм був збудований у 1780 році як каплиця святого Йосафата Кунцевича у перехідних бароково-класицистичних архітектурних формах на кошти єпископа УГКЦ Порфирія Скарбека-Важинського.

Про храм розповідає Державний історико-культурний заповідник "Стародавній Володимир".

Споруда побудована на місці, де стояв будинок батьків Йосафата Кунцевича. Протягом 15 років каплиця була греко-католицькою, лише в 1795 році передана православній церкві і стала називатись Миколаївською церквою.

Кам'яний однонавовий храм з нартексом і прямокутним вівтарним об'ємом. Перекритий хрестовими склепіннями. Коник даху нефа і вівтаря вінчають дерев'яні главки — два восьмерика на четверику (19 століття). Віконні отвори перекриті лучковими арками. Головний фасад увінчаний фронтоном.

Церква — дводільна: складається з прямокутних нави та апсиди, перекритих хрещатими склепіннями. З півночі до апсиди прилягає ризниця. Роги будівлі ззовні прикрашені пілястрами; західний фасад увінчує фігурний фронтон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стильна зачіска, одяг по моді: волинянки на ретрофото 20 років ХХ століття

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити