image
 |  2 25 Лютого 2020 | 13:59

У Волинській ОДА передбачили три варіанти розвитку області до 2027 року

Стратегія розвитку Волинської області на період до 2027 року включає три сценарії.

Про це інформує власкор "ВолиньUA".

Проєкт Стратегії розвитку Волинської області на період до 2027 року виноситься на чергову сесію Волинської облради. Документ містить детальний опис потенціалу області та стану справ на поточний момент. А також включає в себе три сценарії розвитку: інерційний, оптимістичний та реалістичний.

Інерційний сценарій розвитку Волинської області передбачає, що соціально-економічний стан регіону як системи залишається незмінним, тобто змінюється за інерцією. Протягом 2021-2027 років кількість населення буде повільно скорочуватись. Несприятливий підприємницький клімат та низька інвестиційна привабливість призведуть до скорочення реального сектора економіки. Сільські території продовжують занепадати через відсутність робочих місць та реальних джерел доходів сільського населення. Молодь все більше відчуватиме проблему працевлаштування в регіоні, зростатиме рівень міграції за кордон.

У структурі промисловості значних змін не відбуватиметься. Інноваційні процеси у промисловості протікатимуть в основному за рахунок власних сил і коштів підприємств. Суттєві зміни відбудуться в секторі добувної промисловості області, де негативні тенденції спостерігаються від 2005 року. Реальна перспектива закриття найменш рентабельних шахт та приватизація решти може призвести до критичного скорочення вугільної галузі, наслідками чого буде значне скорочення робочих місць та соціальне напруження. Недостатній рівень соціально-економічного розвитку регіону не сприятиме ефективному функціонуванню такої прибуткової діяльності як туризм та ІТ-технології.

За оптимістичного сценарію відбудеться активізація місцевого розвитку на засадах самоорганізації територіальних громад.

Читайте також: «Свобода» – команда, яка відстоює інтереси всієї громади: звіт фракції у Луцькій міській раді

Локомотивом технологічного оновлення стане створення спеціальних економічних режимів. Зокрема, формування промислового агрокластера - індустріальний парк «Ковель». При реалізації сценарію сильні фактори регіону підсилюватимуть його транспортно-комунікаційні можливості через формування логістичної, транспортної інфраструктури вздовж проходження міжнародних коридорів. Завдяки притоку інвестицій та покращенню бізнес-клімату, відбудеться переорієнтація бізнесу на довгостроковий результат, технологічне оновлення, впровадження інноваційних рішень. Ці ефекти підсилюються детінізацією економіки та розвитком фінансових ринків.

Реалістичний сценарій розвитку передбачає поступову технологічну модернізацію промислових підприємств та покращання інвестиційного клімату як в країні так і в регіоні. Однією з підстав економічного розвитку регіону стає ефективна інвестиційна політика. Внаслідок підвищення інтересу з боку іноземних інвесторів відбуваються поступові зміни в сільському господарстві: створюються високотехнологічні підприємства вирощування і переробки с/г продукції, в першу чергу тваринництві та овочівництві/садівництві. Екологічна ситуація та рівень екологічної безпеки області не зазнає суттєвих змін і відповідатиме сьогоднішній ситуації. Мережа закладів і надання освітніх послуг покращуються повільно в межах доступних фінансових ресурсів. Проблеми розвитку освіти області будуть поступово вирішуватись, однак це не забезпечить комплексного їх вирішення. Продовжуватиметься реформування закладів охорони здоров’я: розвиток госпітальних округів з врахуванням особливостей адміністративної реформи, розвиток спроможної мережі закладів первинної медичної допомоги.

«Реалістичний сценарій стає можливим з більшою часткою вірогідності за умови, що обласна влада в особі обласної ради та ОДА в рамках цього сценарію здійснює активні кроки з планування регіонального розвитку, мобілізації бюджету розвитку області та коштів фонду регіонального розвитку на реалізацію регіональних проектів, які є взаємозв’язаними з цілями регіонального розвитку та тенденціями глобальної економіки», - підкреслюється у документі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити