image
 |  2 25 Лютого 2020 | 09:44

«Свобода» – команда, яка відстоює інтереси всієї громади: звіт фракції у Луцькій міській раді

У 2019 році фракція ВО «Свобода» у Луцькій міській раді продовжувала працювати як єдина команда, яка має власне бачення розвитку міста.

Незважаючи на те, що ми не входимо до складу правлячої більшості, депутати від ВО «Свобода» були на вістрі усіх основних питань, які стосуються життєдіяльності Луцька. Критика окремих ініціатив влади міста супроводжувалася конструктивними пропозиціями оптимального вирішення тих чи інших питань.

Депутати фракції активно працювали у постійних комісіях міської ради та під час сесійних засідань, постійно спілкувалися з лучанами. Ми намагалися мислити інтересами всієї громади, виходити з точки зору майбутнього міста, перспектив і стратегії його розвитку. Саме цим пояснюється наша позиція з питань збільшення площі Луцька, розвитку його економічного потенціалу, підвищення туристичної привабливості, бачення роботи комунальних ринків і громадського транспорту.

Водночас ми не могли оминути важливих загальноукраїнських подій, тому завжди відверто висловлювали свою позицію з актуальних питань державного масштабу.

Фракцію ВО «Свобода» в міській раді представляють 5 депутатів. Це – голова фракції Микола Федік, депутати Богдан Богонос, Андрій Білан, Микола Романюк, Віктор Ящук.

Позиція фракції з актуальних питань

Розширення меж міста та приєднання навколишніх сіл

Створення об'єднаних територіальних громад у 2019 році вступило у фінальну стадію. «Свобода» постійно наголошувала: для успішного розвитку Луцька необхідне збільшення площі. Це дасть змогу йому стати потужним економічним центром, привабливим для туристів, інвесторів і комфортним для життя та самореалізації мешканців.

У 2019 році була створена Луцька міська ОТГ – після приєднання територіальної громади Прилуцької сільської ради до Луцька. Тепер перед містом стоїть завдання інтегрувати Прилуцьку сільську громаду, щоб її мешканці стали лучанами не формально, а реально. Мешканці цієї території мають відчути справжню турботу влади міста.

На нас уважно дивляться інші громади навколо Луцька. Якщо ми покажемо позитивні результати у Прилуцькому, це стане вагомим аргументом для інших громад об’єднатися з містом. Ми вирішимо проблемні питання з великими платниками податків (Кромберг енд Шуберт, Модерн Експо, Гнідавський цукровий завод та інші), які зараз юридично перебувають поза Луцьком. Зможемо працювати над серйозними інвестиційними проєктами, в тому числі над створенням сучасного технопарку. Економічна потужність Луцька зросте у рази. А з нею зростуть і можливості для усіх мешканців великої громади.

Діяльність комунальних ринків у місті

«Свобода» послідовно виступає за ліквідацію посередницьких структур у роботі міських комунальних ринків. Ми підтримали створення комунального підприємства «Луцькі ринки». Спільно подолали монополію облспоживспілки на ринках міста. Але протистояння триває. Керівництво облспоживспілки здійснює всілякі перешкоди комунальному підприємству, адже усвідомлює, що втрачає.

Водночас фракція була проти передачі ринку «Привіз» в оренду голові «Опозиційної платформи» на Волині, колишньому «регіоналу» Олександру Башкаленку, яке відбулося ще в червні 2018 року. Ми пояснювали, що доцільно розвивати у місті мережу комунальних ринків і виступали за передачу ринку «Привіз» новоствореному КП «Луцькі ринки», а не ТЗОВ «Екопрод». Але нас не почули. Як результат – у 2019 році екс-«регіонал» Башкаленко закрив ринок та почав будівництво, а люди втратили свої робочі місця.

Фракція ВО «Свобода» ще з часів минулої каденції у Луцькій міській раді постійно виступає за належне упорядкування території Центрального ринку, яка знаходиться в історичній частині міста. Для нас це питання не тимчасової політичної кон'юнктури, а стратегії розвитку міста, його майбутнього, реалізації туристичного потенціалу. Без його вирішення місто не зможе забезпечити повноцінного розвитку туристичної галузі Луцька, перетворити історичну частину у туристичний центр загальноукраїнського рівня.

Ситуація, яка склалася навколо Центрального ринку Луцька, виникла не сьогодні і не вчора. Вона розвивалася давно. А її вирішення постійно відтягувалося під різними приводами, що привело до нинішнього стану. Ми розуміємо, що так як є, бути далі не може. Щоб рухатися далі, місту потрібна концепція облаштування території, прилеглої до Луцького замку.

Разом із тим, фракція виступає за надання належного місця для здійснення підприємницької діяльності підприємцям, які торгували на Центральному ринку. Ми засуджуємо нецивілізовані методи, які застосувала влада під час першої спроби демонтажу Центрального ринку: незрозумілі люди в балаклавах і нераціональне застосування техніки під покровом темряви. В подальшому закликаємо усі сторони залишатися людьми, демонструвати взаємоповагу та діяти у рамках закону. Нам у цьому місті жити.

Декомунізація

«Свобода» як ідеологічна сила, була основним ініціатором завершення процесу декомунізації у Луцьку. Ми наголошували, що Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» потрібно виконувати. Місто має нарешті позбутися спадку совєтського колоніального минулого, який відображений у назвах вулиць. Це парадокс, коли у Луцьку досі є вулиці і провулки, названі на честь російських окупантів і їх пособників. Це – пряме прославляння російської окупації і небажання остаточно закрити двері у колоніальне минуле.

Наше завдання – завершити процес декомунізації у Луцьку. Саме виходячи з такого принципу, у міській раді працювала спеціальна комісія, яку очолює голова фракції ВО «Свобода» Микола Федік.

У 2019 році до переліку на перейменування включили 12 вулиць та два провулки: вулицю Ватутіна, Воїнів-Інтернаціоналістів, Гастелло, Корнійчука, Макаренка, Молодогвардійську, Островського, Панфілова, Папаніна, Революційну, Шевцової, провулок Красовського.

Захист історичної спадщини

24 квітня 2019 року Луцька міська рада підтримала програму реставрації історичних вхідних дверей та вікон будинків у місті Луцьку на 2019-2020 роки «Автентичний Луцьк». Автор програми – депутат Луцької міської ради від ВО «Свобода» Андрій Білан.

Програма розрахована на 2019-2020 роки. Збереження історико-культурної спадщини у Луцьку та відновлення автентичності об'єктів на будинках культурної спадщини в історичній частині міста – актуальне питання. Луцьк має приваблювати туристів, розвивати туристичну сферу. Втілення програми допоможе зберегти відповідну історичну ауру та дух минулих епох у місті. У 2019 році до списку об'єктів, які підлягають реставрації у Луцьку внесені: вхідні двері на вулицях Словацького, 1; Крилова, 3; Кривий Вал, 32; Лесі Українки, 7; Ковельська, 18.

З початку року депутати фракції порушували питання наведення благоустрою у центральній частині міста та історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк», зокрема: дотримання благоустрою та санітарного стану занедбаного будинку №11 (вулиця Братковського) звернення до комунальників міста щодо прибирання берегу річки Стир від сміття, а також вулиці Замкової. Порушувалося питання туристичної привабливості вулиці Лютеранської та забезпечення благоустрою поряд із будинком Миколи Голованя. Зокрема, депутати-свободівці виділили кошти на закупівлю та облаштування лавок. У 2020 році заплановане облаштування клумб.

Депутати сприяли освітленню вулиці Братковського. Заплановане проведення зовнішнього освітлення вулиці Галшки Гулевичівни та прибудинкової території Братковського, 8. Ініційоване питання щодо відновлення благоустрою на вулицях Данила Галицького, 8 та Драгоманова, 19. Через часті випадки вандалізму у скверах за адресами Замкова, 25 та Кафедральна, 2 адресоване звернення до керівництва міста щодо відновлення зовнішнього освітлення та ремонту.

Захист національних інтересів та національної гідності

За ініціативи голови фракції у Луцьку створено Комітет протидії капітуляції, метою якого була координація дій для недопущення втрати незалежності шляхом реалізації т.зв. «формули Штанмайєра». Комітет провів ряд заходів у місті Луцьку, зокрема пікет Волинської обласної адміністрації та віче «Ні – капітуляції!» на Театральному майдані міста.

За співініціативи голови фракції ВО «Свобода» скликано позачергову сесію Луцької міської ради та зареєстровано проєкт рішення про звернення до Президента України та Верховної Ради України щодо недопущення втрати незалежності шляхом реалізації «формули Штанмайєра». Цей проєкт рішення Луцька міська рада підтримала.

Ми вважаємо, що підписання будь-яких домовленостей щодо завершення війни та встановлення миру на тимчасово окупованій території України має бути здійснене виключно на умовах збереження нині окупованої частини території в складі України, збереження суверенітету та недопущення федералізації України, повного контролю над державним кордоном. Абсолютно заперечуємо умови, при яких пропонується проведення місцевих виборів на умовах незаконних збройних формувань, повна амністія та узаконення так званої «народної міліції».

За ініціатифи фракції ВО «Свобода» Луцька міська рада також підтримала проєкт рішення про звернення щодо заборони продажу землі сільськогосподарського призначення.

«Свобода» наголошує: сільськогосподарська земля – це не просто привабливий об'єкт для інвестицій. Для Української нації – це єдиний стратегічний ресурс, який не підлягає відтворенню, є репродуктивною умовою життєздатності і збереження генофонду Української нації, від якого залежить продовольча безпека та економічна роль України в світі.

2 грудня 2019 року представники Луцької «Свободи» та депутати фракції провели попереджувальну акцію біля російськомовної кав'ярні «Rest Or Run», адміністрація якої проігнорувала мовне законодавство. У період, коли в нас триває війна і частина територій окупована, ми не можемо мовчки спостерігати за таким явищем пропаганди «русского міра» в місті.

За ініціативою ВО «Свобода» депутати міської ради ухвалили звернення до керівництва держави з приводу вбивства українського патріота Артема Мирошниченка за те, що він спілкувався українською мовою. Луцька міська рада звернулася до Президента з вимогою взяти під особистий контроль справу щодо вбивства Артема Мирошниченка та вимагає: кваліфікувати вбивство патріота як вбивство на ґрунті мовної та національної ворожнечі, забезпечити якнайшвидше розслідування цього злочину, реальний захист свідків у цій справі, провести перевірку виконання програм патріотичного виховання в закладах освіти.

Депутати фракції підготували ряд депутатських звернень щодо незаконних, на нашу думку, будівельних робіт і сумнівних забудов. Зокрема – щодо можливого початку будівельних робіт біля річки Стир за адресою: вул. Ковельська, 17. У нас чітка позиція: на ділянці площею майже три гектари не має постати квартал багатоповерхівок, що суттєво змінить вигляд історичної частини міста. Також фракція не підтримувала ряд інших сумнівних рішень, у т.ч. ті, які стосуються історичної частини міста.

Фракція підтримала проект рішення щодо накладення мораторію на будівництво нових будівель і споруд на території міста. У Луцьку зараз будують за принципом: хто де захоче. Частина забудовників не думають, чи є поруч школи, дитсадки; чи буде місце для автомобілів мешканців новобудови; яка прибудинкова площа і яка щільність мешканців на метр квадратний. Це створює дискомфорт для лучан і в майбутньому загрожує транспортним колапсом у місті. Ми маємо позбутися хаосу у забудові і навести лад у цих питаннях.

Наш Генплан застарів. Він фіксував стан справ на 2009 рік. Усі рішення, які можна приймати на його основі - сумнівні. Ми бачимо ущільнену забудову, яка псує обличчя міста. Тому нам треба зупинити ці процеси, провести ревізію можливостей, територій, інженерної інфраструктури, забезпечення соціальними об'єктами. Необхідно підготувати Генплан, який відповідає викликам сьогодення. Слід залучати прилеглі до міста території, створити нову транспортну схему.

Позиція фракції щодо розвитку громадського транспорту та запровадження електронного квитка

Фракція ВО «Свобода» в міській раді підтримала запровадження електронного обліку пасажирів і безготівкової оплати проїзду. Це дасть змогу покращити ефективність і безпечність роботи пасажирського транспорту, забезпечити належний контроль за рухом тролейбусів та міських автобусів. У рамках реформування роботи міського транспорту важливо вирішити проблему курсування через центральні вулиці міста приміського транспорту. Ми виступаємо за виведення таких маршрутів із центральних вулиць Луцька. Фракція підтримує проекти рішень, спрямованих на оновлення інфраструктури електротранспорту міста, в тому числі щодо придбання нових тролейбусів. Транспортне комунальне підприємство – це один із важливих засобів протидії постійним вимогам зі сторони приватних перевізників щодо підняття вартості проїзду.

Однак у нас є питання до влади щодо механізмів реалізації проекту, оскільки метушливе запровадження електронного квитка поставило під загрозу добру ініціативу і показало непідготовленість та некомпетентність управління транспорту щодо впровадження цього важливого для міста проекту.

Бачення стратегічних цілей розвитку міста і залучення інвесторів.

У міській раді вже були голосування, які об'єднали усіх депутатів, незалежно від поділу на фракції. Це – розуміння того, що Старе місто має стати перлиною і окрасою Луцька та приваблювати туристів, а значить, і інвесторів. Саме тоді, коли ухвалювали рішення про розрив договору з облспожиспілкою, у міськраді були однодумці, які на перше місце поставили інтереси міста. І це, не зважаючи на політичну кризу, яка у той час особливо загострилась у місті. Наша фракція чекає від колег такої ж солідарності і єдності думок у питанні розвитку Луцька. Інакше програє все місто.

Для реалізації масштабних проектів, здатних дати суттєвий поштовх розвитку економіки, потрібна тісна співпраця з прилеглими до міста громадами. Якби місто успішно провело процес об'єднання з сусідніми селами, то й перспективи розвитку були би більш чіткими, в тому числі щодо нового житлового та промислового будівництва. А це – нові робочі місця, надходження в бюджет, покращення добробуту, як для Луцька, так і для сусідніх із містом громад.

У Луцьку має бути супровід інвестора із самого початку – до завершення інвестиційного проекту. Відповідний виконавчий підрозділ повинен займатися тим, що вирішує усі питання, пов'язані з інвестуванням у місто. Такі поняття, як «схеми», «свої люди», «корупція» мають відійти у небуття. Коли інвестор бачить, що його чекають, допомагають і не чинять жодних перешкод, він точно буде працювати в місті.

Фракція виступає проти курсу керівництва міста на збільшення кількості чиновників. До прикладу, на грудень 2010 року загальна чисельність працівників міської ради, згідно із затвердженими штатними розписами, становила 468 осіб. У грудні 2015 року вона дещо зросла ‒ до 499 осіб. А станом на зараз у міській раді працює вже 637 чиновників.

Ініціативи фракції

Із депутатського фонду були виділені кошти на такі цілі:

– придбання фарби для Гімназії №4 імені Модеста Левицького – 20 тис. грн;

– придбання міжкімнатних дверей ДНЗ №29 – 10 тис. грн;

– придбання енергозберігаючих вікон ДНЗ №22 – 10 тис. грн;

– придбання меблів для Гімназії №4 імені Модеста Левицького – 40 тис. грн;

– придбання жалюзі для ДНЗ №29 – 10 тис. грн;

– організація та проведення турніру з мініфутболу (футзалу) – 10 тис. грн;

– придбання комп'ютерної техніки для класу географії ЗОШ №20 – 11,5 тис. грн;

– придбання меблів для ДНЗ №23 – 10 тис. грн;

– придбання та ремонту сантехнічного вузла ДНЗ №22 – 10 тис грн;

– розробка дизайну та придбання елементів дитячого майданчика ДНЗ №22 – 10 тис грн;

– встановлення лавок та урн на прибудинкових територіях мікрорайону ЛПЗ – 28 тис грн;

– проведення спортивних змагань ГО «Третє тисячоліття» – 7 тис. грн;

– закупівля меблів у харчоблок ЗОШ №12 – 40 тис. грн;

– закупівля оргтехніки для ЗОШ №12 – 40 тис. грн;

– закупівля посуду та дитячі майданчики ДНЗ№12 – 20 тис. грн;

– поточний ремонт басейну КП «Луцька дитяча поліклініка» – 34 тис. грн;

– придбання елементів фасаду для бібліотеки-філії №9 – 7 тис. грн;

– поточний ремонт приміщень ЗДО №1;

– придбання оргтехніки для КП «Луцька дитяча поліклініка» – 44 тис. грн;

– придбання та встановлення об'єктів благоустрою на вулиці Словацького – 2900 грн;

– придбання шафок та лавок в гімназію №4 імені Модеста Левицького – 9 тис. грн;

– заміна вікон приміщення клубу історичної реконструкції та середньовічного бою «Айна Бера» – 15 тис. грн;

– придбання меблів, а саме шаф для переодягання, для «Луцька гімназія 4 ім. Модеста Левицького» – 22 тис. грн;

– придбання лавок для встановлення у сквері на перетині вулиць Лесі Українки і Сенаторки Левчанівської та поряд із будинком скульптора Миколи Головання – 21 тис. грн;

– закупівля постільної білизни для ДНЗ №18 – 10 800 грн;

– придбання та облаштування дитячих ігрових майданчиків для ДНЗ №5 – 15 тис. грн;

– придбання меблів на медичний кабінет у ДНЗ №22 – 16 200 грн.

Інші ініціативи:

– капітальний ремонт спортзалу ЗОШ №20 та встановлення вентиляційної системи;

– придбання стільців для ЗОШ №20;

– капітальний ремонт трьох класів ЗОШ №24;

– капітальний ремонт харчоблока та заміна вентиляційної системи у ДНЗ №23;

– встановлення пластикових вікон та ремонт вхідних сходів у ДНЗ №22.

– капітальний ремонт вулиць приватного сектору Шота Руставелі, Боженка та Ковпака.

Окрім того, розпочате будівництво нового корпусу музичної школи №3 на вулиці Даньшина.

У цьому році завершено будівництво мереж вуличного освітлення на вулиці Героїв УПА та на вулиці Вишківській. Матеріали для цих потреб було закуплено за кошти депутатського фонду ще в минулому році. У цьому році ці статті дофінансували та виконали роботи.

Виділено 40 тисяч гривень на будівництво мережі вуличного освітлення на вулиці Селищній.

За ініціативою депутатів фракції виділено 300 тисяч гривень коштів міського бюджету на встановлення «світлофора на вимогу» на вулиці Героїв УПА, що навпроти ЗОШ № 12.

Забезпечено бруківку для вкладання на внутрішньому дворі ДНЗ №18.

З початку року порушували питання щодо наведення благоустрою центральної частини міста та історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», зокрема:

– дотримання благоустрою та санітарного стану занедбаного будинку №11, вулиця Братковського;

– звернення до комунальників міста щодо прибирання берегу річки Стир від сміттям;

– дотримання кількості урн для сміття в центральній частині міста, згідно санітарних норм;

– через часті випадки вандалізму у скверах за адресами Замкова, 25 та Кафедральна, 2 адресовані звернення до керівництва міста щодо відновлення зовнішнього освітлення та ремонту елементів скверу;

– відновлення клумб на вулиці Кривий Вал;

– ініційоване відновлення благоустрою по вулиці Драгоманова поряд із будинком 19, а саме – відновленні будівельного паркану та прибиранні чагарнику на землі комунальної власності міста;

– ініціюване відновлення благоустрою на вулиці Данила Галицького, 8. Втім, такий ремонт вулиці можливий при затверджені історико-культурного плану «Старого міста»;

– ініційований ремонт пішохідних тротуарів на вулиці Градний Узвіз.

Наші депутати також сприяли у забезпечені благоустрою прибудинкової території будинку за адресою: проспект Волі, будинок №20.

Ініціювали прискорення ремонту мережі водопроводу біля будинку на вулиці Лесі Українки, 67.

Відновлення пішохідного тротуару на вулиці Глушець, де попередньо був аварійний стан тротуару.

Видалено ряд аварійних дерев на вулиці Червоного Хреста, Шевченка та інші, які несли загрозу пішоходам та жителям даної вулиці.

На численні звернення жителів Старого міста депутати фракції сприяли у здійсненні освітлення початку вулиці Братковського, а також запланували проведення зовнішнього освітлення вулиці Галшки Гулевичівни та прибудинкової території Братковського, 8.

На прохання жителів «Старого міста» неодноразово порушувалися питання туристичної привабливості вулиці Лютеранської та забезпечення благоустрою поряд із будинком Миколи Голованя.

З депутатської ініціативи здійснено поточний ремонт провулків у районі вулиці Дубнівської та Нікішева.

Відремонтовано дорогу з вулиці Надрічна до вулиці Нікешева для того, щоб у майбутньому запустити по ній маршрутне таксі.

Відремонтовано пішохідний перехід через залізничний переїзд на вулиці Дубнівська.

Відремонтовано кілька дахів над під'їздами будинків у районі проспекту Грушевського.

Громадська робота

За останній рік у ЗОШ №12 з ініціативи депутата Богдана Богоноса організовано: турнір із шашок та конкурс малюнків «Захисники України – історія і сучасність». Наприкінці минулого навчального року кращих учнів школи відзначили заохочувальними подарунками. Подарунки отримали і першокласники школи. Завдяки активним педагогам, працюємо над системою відеоспостереження і розбудовою комп'ютерної мережі у школі.

Також на базі школи із активними мешканцями міста було організовано фестиваль колядок «Прощання з колядою», у якому взяло участь 5 колективів – колядників.

Наші депутати долучалися також до заходів, організованих активними громадянами: прибирання вулиць, нанесення трафаретів на небезпечних проміжках вулиці Героїв УПА, прибирання русла річки Стир тощо.

З ініціативи депутата Миколи Романюка організовано висадку дерев у парку «Дубовий гай» та висадку ялинок біля ДНЗ №22. Організоване також екскурсії дітей шкіл та садочків району ЛПЗ у музей бджільництва в село Баїв, КП «Луцький зоопарк» та установи телебачення.

За сприяння депутатів фракції було також проведено ряд акцій спільно з Волинським осередком ВГО «Сокіл», зокрема:

– 30 травня 2019 року було проведено стрілецький турнір серед шкіл міста Луцька для учнів 8-10 класів, на кубки Петра Болбачана та Миколи Міхновського;

– 19-25 серпня 2019 року було проведено всеукраїнський вишкільний табір «Лицарі лісу» в урочищі «Вовчак» Турійського району;

– спільно з ВГО «Сокіл» організовано ряд заходів із прибирання, у тому числі парку на вулиці Потебні.

За нашого сприяння Волинський осередок ВГО «Сокіл» має постійний спортивний зал для спортивних тренувань молоді.

Член ВО «Свобода» у виконавчому комітеті Луцької міської ради – Михайло Щур.

1. За пропозицією Михала Щура у міських автобусах рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради надано безкоштовний проїзд особам, які визнані реабілітованими та потерпілими від політичних репресій. Це рішення також пролонговане й на 2020 рік.

2. При обговорені питання про вартість проїзду в маршрутках досить жорстко критикував наміри підвищити вартість проїзду у маршрутках (травень 2019 року). Наголошував, що підняття вартості проїзду ніяк не впливає на покращення якості обслуговування, а рентабельність пасажирських перевезень при цьому зросла з 10% до 25%. Не підтримав проєкту рішення щодо необґрунтованого підняття вартості проїзду в міських автобусах.

3. Не підтримав проєкту рішення про підняття вартості проїзду у міському електротранспорті (червень 2019 року).

4. Також не підтримав проект рішення щодо надання безкоштовного проїзду у тролейбусах для дітей переселенців із Криму та Донбасу. Вважаю, що визначення права на проїзд у громадському транспорті на основі того, звідки приїхала дитина, застарів. Краще використати досвід Івано-Франківська і мера-свободівця Руслана Марцінківа. Там для всіх школярів у будні дні за наявності дійсного учнівського квитка з 7:00 до 19:00 проїзд – безкоштовний, як у тролейбусах, так і в маршрутках.

5. Вніс проект рішення «Про здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо захисту прав споживачів». Мова йшла, в тому числі, про дотримання закладами харчування мовного законодавства.

Не підтримав проєкту рішення щодо надання Департаменту муніципальної варти 2 мільйони гривень лише на демонтаж малих архітектурних форм. Також публічно піддав критиці (як у ході засідань виконкому, так і в соцмережах) подвійні стандарти Муніципальної варти, працівники якої без проблем паркують свій транспорт на тротуарі й за аналогічне порушення накладають штрафи на лучан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцьк не має повторити долю Кам'янця-Подільського, - депутат Луцької міськради

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити