image
 |  0 17 Травня 2019 | 14:01

В іваничівському музеї діє виставка «Донбас»: переPROчитання образу»

В Іваничівському історичному музеї з 14 по 17 травня включно діятиме виставка «Донбас»: переPROчитання образу».  

Про це йдеться на сторінці музею на Фейсбук.

У відкритті виставки взяв участь голова Іваничівської районної ради, свободівець Андрій Бадзюнь. Виставку відкрила директор музею Лариса Куль.

Підготовлена Українським інститутом національної пам’яті та Національним музеєм історії України, вона спростовує російські і радянські міфи про особливий статус Донбасу як окремого антиукраїнського регіону. Виставка є спробою деконструювання негативного медійного образу краю, створеного російською пропагандою та актуалізованого в українському суспільстві в умовах війни Росії проти України.

У виставці зібрані найбільш переконливі та цікаві факти історії заселення степових регіонів, що розкривають суть Донбасу як цивілізаційно-культурного перехрестя. Значна їх частина присвячена “антирадянським виступам” та проявам суспільної незгоди серед жителів Донецької та Луганської областей. Серед них - діяльність створеної у 1976 році Української Гельсінської групи, активними членами якої були вихідці з Донбасу Петро Григоренко, Микола Руденко, Василь Стус та Олекса Тихий. Експозиція повністю руйнує міф про Донбас як «надзвичайно зрадянізоване» населення регіону.

Контент виставки містить маловідомі матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Галузевого державного архіву СБУ, а також документи з Держархіву Донецької області, що публікуються вперше.

По закінченні презентації гості ознайомилися з виставкою, спілкувалися, ділилися думками, бо саме живе спілкування руйнує негативні стереотипи та упередження. Багато хто зі слухачів, не залишившись байдужими, висловлювали свої думки і відчуття, розповідали про штучний образ «страшного Донбасу», про стереотипи, сприйняття «донбасівців», які руйнуються, коли цей образ не є невідомим, а асоціюється з реальними людьми, їх історіями, долями, образами.

Генетична любов до своєї землі, до України, людяність і гідність перемогли зараз і обов’язково переможуть у майбутньому, на землі українського Донбасу! Виставка розповідає саме про єдність нації, етапи її формування, спільність трагічних і героїчних сторінок української історії всіх регіонів України, єдність символів українства від скіфської доби і козацтва дотепер – і для Донбасу, і для Поділля, і для всієї нашої великої країни, а також про єднальну силу історії без маніпуляцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олександр Цинкаловський золоті та срібні монети ніс до музею, а в сестри просив грошей на прожиття

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити