image
 |  2 13 Липня 2020 | 02:23

Вибори в Польщі: Дуда перемагає з відривом більше 1%, — уточнені дані екзит-полів

Ipsos оприлюднив оновлені прогнозні результати виборів, які ґрунтувалися також і на попередніх даних виборчих комісій. Відповідно до них, розрив між Дудою і Тшасковським зріс: перший здобув 50,8% голосів, другий — 49,2%.

Також, за оцінками Ipsos, явка на виборах 12 липня склала 68,9%, що є абсолютним рекордом за історію незалежної Польщі, — повідомляє Громадське.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори у Польщі: станом на 17:00 явка виборців становить 52,1%

«Ви бачили цю дивовижну явку, майже 70 відсотків. Перемога на виборах при такій явці — неймовірна новина. Я дуже зворушений. Дякую від усієї душі всім моїм землякам», — заявив Дуда після оголошення результатів екзитполу.

Його опонент, своєю чергою, додав, що впевнений у своїй перемозі:

«Ця ніч стане нервовою для всіх, але я впевнений, що все буде добре... Ми вже виграли незалежно від того, яким буде результат. Ми змогли прокинутися».

Остаточні результати виборів Центральна виборча комісія Польщі має оприлюднити протягом кількох найближчих днів.

Другий тур виборів у Польщі тривав 12 липня із 7:00 до 21:00 за місцевим часом (8:00—22:00 за Києвом). Виборча комісія Польщі попередньо повідомляла про високу явку: так, станом на 12:00 у голосуванні взяли участь 24,73% виборців, а станом на 17:00 — 52,1%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дуда виграє вибори президента Польщі з відривом менше відсотка, — дані екзит-полів

Як зазначає Gazeta Wyborcza, охочих віддати голоси на виборах було так багато, що в деяких воєводствах доводилося використовувати резервні бюлетені для голосування. Через пандемію коронавірусу вибори відбувалися за змішаною системою: на дільницях та голосуванням поштою.

Нагадаємо, 28 червня в Польщі відбувся перший тур президентських виборів. За остаточними результатами Анджей Дуда посів перше місце із 43,50% голосів. На другому місці опинився Рафал Тшасковський — за нього віддали голос 30,46% виборців, що прийшли до дільниць. Явка на першому турі виборів склала 64,51%.

Нагадаємо, президентські вибори в Польщі мали відбутися ще 10 травня. Але країну, як і решту світу, охопила пандемія коронавірусу. Спершу владна партія «Право і справедливість» («ПіС») хотіла, не порушуючи карантину, організувати голосування виключно поштою. Але проти виступила не лише опозиція, а й молодший коаліційний партнер «ПіС» — партія «Злагода».

Зрештою, 6 травня після дебатів кандидатів у президенти «ПіС» і «Злагода» виступили зі спільною заявою, де домовилися про перенесення виборів на червень-липень. Формально 10 травня вибори відбулися, але через фактичну відсутність голосування Верховний суд Польщі визнав їх такими, що не відбулися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖВибори у Польщі: Качинського потролили на виборчій дільниці (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити