image
 |  40 7 Лютого 2019 | 16:48

Відомо, чим харчуються діти у луцьких садочках

Багатьох батьків, які віддали своїх дітей в дитячий садок, найбільше хвилює питання харчування. Усім цікаво, чим дитину годуватимуть? Чи буде їжа досить калорійною і свіжою?

У редакцію «ВолиньUA» надійшов лист від лучанки з розписом меню в одному із міських садочків.

У раціон харчування дітей в садочку включають м'ясо, хліб, овочі, фрукти, соки та напої. Обсяг їжі має розраховується з урахуванням віку дошкільника.

Що ж входить до меню харчування діток у луцьких садочках.

Варто знати, що харчування в садочках повинно відповідає всім вимогам, які пред’являються Міністерством охорони здоров’я країни. Саме харчуванню в дитячих садах приділяють масу уваги при перевірках, які проходять в дошкільних установах регулярно.

Також батьки мають право бачити чим і як годують у садочку їх дітей. 

Також особливу увагу цьому приділяють в управлінні освіти Луцької міської ради, про що свідчать «мутні» тендери на харчування, де збігаються електронні адреси освітян та учасників тендерів. У свою чергу, такий збіг обставин коментувати відмовляються в міському управлінні освіти.

Читайте також: Все краще дітям: луцькі освітяни замовили масло по 176 гривень за кіло

Нагадаємо, що цього початку цього року вступають нововведення, від так вартість харчування у Луцьких ДНЗ дітям до 3 років сума на місяць за становить 530 грн, від 3 до 6 - 630 грн. Батьки, які сплачують податки в Луцьку будуть оплачувати за харчування дітей наполовину з міськрадою, а ті, які не працюють в Луцьку платитимуть самотужки 100% вартості.

ХАРЧУВАННЯ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ – ПРАВА БАТЬКІВ

Батьки можуть впливати на організацію харчування дітей у школах та садочках. Кожна мати чи батько мають право зайти у їдальню школи чи дитсадка і поцікавитися, що їсть її дитина (будь ласка, зауважте, що при цьому ви маєте бути здоровим/здоровою та обов'язково зняти верхній одяг). Перше, на що варто звернути увагу, це на організацію інформаційного стенду на якому має бути:

  • меню-розклад на кожен день (склад та кількість продуктів заздалегідь затверджується у виконавчому органі місцевого самоврядування). Усі дані, вказані в меню, мають відповідати тому, що дитина має на тарілці згідно її вікової групи;
  • примірне двотижневе меню, погоджене власником закладу та територіальним органом Держпродспоживслужби, складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами;
  • книга відгуків та побажань;
  • інформація про організацію, яка здійснює організацію харчування у закладі освіти;
  • якщо у закладі освіти є буфет, має бути погоджений у Держпродспоживслужбі асортиментний перелік. Батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, яка продається у буфеті школи, забороненої. Варто зазначити що у закладах освіти забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти;
  • повинні бути виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день.
  • У їдальні зобов’язані залишати добову порцію. Така порція зберігається промаркована в холодильнику і складається з усього, що входило в харчування дитини (із зазначенням, які страви, в який день або час були відібрані).
  • У їдальні, або поряд, обов’язково повинні бути створені умови для особистої гігієни, а саме: рушники, мило біля раковини, щоб діти змогли вимити руки. Згідно санітарних норм у їдальні має бути не тільки холодна, а й тепла вода.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити