image
 |  11 10 Вересня 2019 | 23:45

Волинське підприємство намагається приховати цинічну катастрофу у гідрологічній пам’ятці

На Волині у Ківерцівському районі вже третій день триває екологічна катастрофа на річці Путилівка, яка відноситься до гідрологічної пам’ятки. Тисячі мертвих риб орендарем ТзОВ «Цумань-Риба скинуто в русло річки Путилівка, яка відноситься до гідрологічної пам'ятки природи.

Про це «ВолиньUA» проінформували очевидці.

Ми повідомляли раніше про те, що місцеві жителі села Башлики Ківерцівського району збили на сполох, коли побачили в руслі річки Путилівка тисячі мертвих рибин. Попередньо, береги ставу, з якого орендар ТзОВ «Цумань-Риба спустили воду, були встелені мертвою рибою.

Сьогодні, 10 вересня, ввечері в результаті продовження спуску води з одного зі ставків, орендодавець скинув всю загинувшу рибу в русло річки Путилівка.

Поряд відчутний неприємний запах, попід берегом плаває мертва риба. Першими, хто помітив мертву рибу, були місцеві мешканці. Правда, з їх слів, викликати поліцію з першого разу їм не вдалось. Адже, як їм здалось, працівники поліції поклали слухавку, почувши з якої причини телефонують. Правда згодом передзвонили та пообіцяли виїхати на місце події.

Слід нагадати, що орендар Людмила Попик, вчора на місце спуску води зі ставу викликала працівників поліції, мовляв «їй місцеві жителі не дають забрати рибу з водойми».

Натомість голова селища Башлики Ірина Шульгач, прокоментувала, що клопотатиме розірвання договору з орендодавцем. Однак таки не змогла прокоментувати, чому попередньо було надано 176 гектарів ставків орендарю ТОВ «Цумань-Риба» без проведення аукціону. Та була встановлена смішна сума, аж 12 тисяч гривень в рік.

Натомість, вже третій день, як екологічна інспекція продовжує мовчати щодо викиду мертвої риби до гідрологічного заказнику «Путилівка». Адже рибу по нормам потрібно було відловити та захоронити, чого орендар не виконав, а місцева влада та правоохоронці пустили крізь очі.

До слова, ТзОВ «Цумань-Риба» в Ківерцівському районі орендує ще в трьох селищних радах ставки:  

- Олицька селищна рада, договір дійсний до 21.10.2020 року;

- Дідичівська сільська рада, договір дійсний до 21.10.2020 року;

- Берестянська сільська рада, договір дійсний до 21.10.2020 року.

ТзОВ «Цумань-Риба» - засновником підприємства є депутат селищної ради Попик Людмила Прокопівна, яка раніше очолювала місцевий рибгосп та «засвітилась» під час скандального будівництва у Старому місті Луцька, на вулиці Кафедральній, 13.

Співзасновником цього підприємства є компанія, нардепа України від Волині, ТзОВ «Конті-Буд-Ужгород».

До місцевого бюджету кошти з оренди землі на рахунок Дубищенської сільради не надходили з 2014 року по 2018 роки. Однак такі причини не стали на заваді у 2018 році щодо продовження оренди ставків площею майже 176 гектарів за 12 тисяч гривень на рік. Відразу ж підприємство встановило свої чіткі правила та заборонила місцевим жителям право доступу до водойм.

   

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити